Home » Știință » ”Frunza artificială” care produce gaz. La dezvoltarea ei a lucrat şi un român

”Frunza artificială” care produce gaz. La dezvoltarea ei a lucrat şi un român

”Frunza artificială” care produce gaz. La dezvoltarea ei a lucrat şi un român
Publicat: 24.10.2019
Un nou dispozitiv alimentat de energia solară produce singaz.

Un dispozitiv proiectat şi construit de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, printre care şi un român, acţionează ca o „frunză artificială” şi foloseşte lumina solară pentru a produce singaz, notează Techxplore.

„Este posibil să nu fi auzit de singaz în sine, dar în fiecare zi, consumi produse care au fost create folosind aceasta. A fi capabil să-l producem sustenabil ar fi un pas esenţial în închiderea ciclului global al carbonului şi în crearea unei industrii chimice şi combustibile durabile”, explică profesorul Erwin Reisner de la Departamentul de Chimie al Universităţii Cambridge.

Dispozitivul proiectat de către echipa profesorului Reisner pentru generarea singazului este inspirat de procesele chimice şi biologice care au loc în frunzele plantelor şi prin care acestea transformă dioxidul de carbon într-o sursă de energie. Atunci când dispozitivul este scufundat în apă, reacţia chimică rezultată duce la descompunerea dioxidului de carbon şi a apei în monoxid de carbon şi hidrogen, componentele singazului. În timpul experimentelor în care a fost testată fezabilitatea dispozitivului, oamenii de ştiinţă au observat că acesta poate funcţiona şi  atunci când primeşte o cantitate de lumină solară redusă.

„Acest lucru înseamnă că nu suntem limitaţi să folosim această tehnologie doar în ţările calde sau doar în lunile de vară”, a spus doctorandul Virgil Andrei, autor al lucrării. „Ar putea fi folosit din zori până în amurg, oriunde in lume”, a adăugat doctorandul român de la Cambridge.

Studii anterioare au dus la dezvoltarea altor dispozitive asemănătoare, totuşi, acestea sunt folosite pentru a produce hidrogen. Cercetătorii de la Cambridge spun că motivul pentru care au reuşit să construiască un dispozitiv care să producă singaz în mod sustenabil este reprezentat de către combinaţia de materiale şi catalizatori folosită.

Oamenii de ştiinţă vor să îşi folosească dispozitivul pentru a putea produce singaz în cantităţi mult mai mari, oferind astfel o alternativă la combustibili fosili. a căror ardere contribuie la încălzirea globală şi chiar electricitatea, care în prezent nu poate acoperi întreg necesarul de energie al umanităţii.

Studiul a fost publicat în  Nature Materials.

Citeşte şi:

Petrolul ecologic există! Să fie acesta combustibilul viitorului?

Descoperirea VIITORULUI! S-a găsit înlocuitorul ecologic şi ieftin al motorinei şi benzinei

A fost obţinută o nouă reuşită în cadrul procesului de creare a combustibilului din apă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase