Home » Știință » DESI, telescopul care poate desluşi misterele energiei întunecate

DESI, telescopul care poate desluşi misterele energiei întunecate

DESI, telescopul care poate desluşi misterele energiei întunecate
Publicat: 31.10.2019
Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) a fost folosit pentru prima dată în 22 octombrie.

Astronomii care lucrează cu  Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) din Arizona, Statele Unite ale Americii, au reuşit să obţină „prima lumină” a acestui telescop. În astronomie, prima lumină desemnează prima imagine realizată de un instrument după ce a fost construit, notează Science Alert.

Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) este un instrument astronomic creat pentru a realiza analize spectografice asupra galaxiilor îndepărtate. Cu ajutorul acestuia, oamenii de ştiinţă vor putea să înţeleagă mai bine evoluţiile Universului primordial, precum şi energia întunecată.

Observaţiile astronomice realizate de-a lungul timpului au arătat că galaxiile sunt grupate în roiuri, care pot avea între câteva sute şi câteva mii de galaxii, şi superroiuri, în care se adună câteva zeci de roiuri de galaxii. Observarea galaxiilor a relevat faptul că cu cât o galaxie este mai îndepărtată faţă de noi, cu atât lumina de la aceasta tinde să aibă lungimi de undă mai mari, în termeni comuni, să fie mai roşie, cauza acestui fenomen fiind reprezentată de către expansiunea universală.

În condiţiile în care lungimea de undă a luminii observate depinde de distanţa dintre obiectul observat şi Pământ, cercetătorii au ajuns la concluzia că istoria expansiunii universale poate fi aflată cu ajutorul teoriei gravitaţiei şi asumpţiilor despre densitatea energiei şi materiei la nivel cosmic.

În urma observaţiilor care au fost realizate asupra galaxiilor pentru a afla viteza expansiunii, cercetătorii au aflat că densitatea materiei la nivel cosmic este mai mică faţă de predicţiile realizate pornind de la radiaţia cosmică de fond. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această diferenţă a fost cauzată de către un factor care nu a fost luat în calcul anterior: energia întunecată.

Din cauza faptului că nu se pot realiza observaţii directe asupra energiei întunecate, oamenii de ştiinţă operează cu o serie de asumpţii. Unii fizicieni sunt de părere că energia întunecată are o valoare precisă, pe care au numit-o „constantă universală”. O altă teorie populară ia în calcul ca teoria modelului gravitaţional descris în teoria relativităţii generale a lui Einstein este incompletă, cel puţin la nivelul Universului

Cercetătorii din spatele DESI speră ca acest instrument, prin studierea luminii provenind de la milioane de galaxii a căror lumină ajunge pe lungimile de undă roşii, ar putea să ofere indiciile necesare înţelegerii energiei întunecate şi abaterilor dintre măsurătorile expansiunii universale şi predicţiile modelului standard.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase