Home » Știință » Bărbaţii sunt mai amuzanţi decât femeile – studiu

Bărbaţii sunt mai amuzanţi decât femeile – studiu

Publicat: 13.11.2019
O cercetare recentă pare să ridice la un alt nivel războiul sexelor, concluzionând că bărbaţii sunt, în general, mai amuzanţi decât femeile.

O echipă mixtă de cercetători de la Universităţile din Aberystwyth (Marea Britanie) şi Carolina de Nord (SUA) a analizat 28 de studii anterioare care arătau cât de amuzanţi erau participanţii dintr-un eşanton total de circa 5.000 de voluntari.

Scopul cercetării actuale a fost de a stabili dacă stereotipul conform căruia bărbaţii sunt mai amuzanţi este adevărat.

„Acest stereotip este împărtăşit atât de către bărbaţi, cât şi de către femei, dar pentru că el există nu înseamnă că este şi adevărat”, a afirmat dr. Gil Greengross, lector în psihologie la Universitatea din Aberystwyth şi conducător al cercetării publicate în Journal of Research in Personality.

În multe dintre studiile pe care oamenii de ştiinţă le-au analizat, voluntarilor, bărbaţi şi femei, li s-a cerut să scrie o remarcă spirituală pe un desen, apoi jurii independente au evaluat cât de distractive erau afirmaţiile fără a şti sexul celor care le-au completat.

După ce au analizat toate datele din cele 28 de studii, cercetătorii au concluzionat că 63% dintre bărbaţi au fost mai amuzanţi decât femeile. 

Participaţii la studii au fost persoane obişnuite, nu comedianţi profesionişti. 

Dr. Gil a afirmat că rezultatele „indică, în medie, că bărbaţii par să aibă o capacitate mai mare de producţie umoristică decât femeile”, precizând că asta nu înseamnă că toate femeile nu sunt amuzante. „În mod clar, există nişte comedianţi foarte amuzanţi şi cunosc multe comediante, pe unele personal. Sara Pascoe (comediantă britanică şi actriţă n.r.), de exemplu, este o mare comediantă şi probabil mai amuzantă decât 99% dintre bărbaţii din întreaga lume … doar că, în medie, descoperim că există o diferenţă”, a afirmat lectorul citat de BBC.

Potrivit acestuia, există multe dovezi care indică că umorul „joacă un rol major în împerechere”.

Dr. Gil afirmă că femeile caută parteneri cu un simţ al umorului deoarece este „puternic corelat cu inteligenţa”. „Pe de altă parte, bărbaţii preferă femeile care râd la glumele lor. Acest lucru înseamnă că, de-a lungul istoriei noastre evolutive, între bărbaţi a existat o concurenţă mai aprigă pentru a impresiona femeile cu umorul lor”, a precizat psihologul britanic.

Studiul a stârnit critici în special din partea unor comediante din Marea Britanie şi SUA, multe dintre ele afirmând că nu era necesară o astfel de cercetare pe care au catalogat-o frustrantă, dar şi amuzată pe alocuri.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Regii foloseau câlţi de in pe post de hârtie igienică. Iată 11 lucruri amuzante şi mai puţin cunoscute din istoria toaletelor

Se întâmplă şi la case mai mari: greşeli amuzante de construcţie – GALERIE FOTO

50 de lucruri neobisnuite pe care nu le stiai despre tine

Râsul, umorul şi misterele lor: în căutarea unor explicaţii ale ştiinţei

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase