Home » Știință » Există patru tipologii ale modului în care oamenii îmbătrânesc

Există patru tipologii ale modului în care oamenii îmbătrânesc

Există patru tipologii ale modului în care oamenii îmbătrânesc
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 26.01.2020
Un studiu recent a identificat patru tipologii ale modului în care îmbătrânim.

Un studiu recent a ajuns la concluzia că modul în care îmbătrânesc oamenii poate fi clasificat în funcţie de o serie de factori; cercetătorii din spatele acestui studiu au ajuns la concluzia că există patru tipologii ale îmbătrânirii, notează Live Science.

Îmbătrânirea tinde să nu fie un proces unitar şi uniform nici atunci când analizăm toată populaţia, nici când ne raportăm la diferitele ţesuturi ale unei persoane. Înţelegerea acestor diferenţe şi a modul în care acestea afectează sănătatea unei persoane poate duce la tratamente medicale şi îngrijiri paliative mai eficiente şi care răspund mai bine nevoilor diferiţilor pacienţi. 

În cadrul acestui studiu au participat 43 de persoane, de la care au fost colectate mostre biologice de-a lungul a doi ani. Aceste mostre au fost folosite pentru a identifica şi studia peste 600 de markeri biologici asociaţi proceselor de îmbătrânire. Cu ajutorul statisticii şi a biologiei, cercetătorii au identificat patru tipologii prin care poate fi înţeleasă îmbătrânirea şi care pot fi înţelese prin asocierea cu un proces al funcţiilor biologice: îmbătrânirea metabolismului şi a imunităţii sau prin asocierea cu un organ, îmbătrânirea rinichilor sau a ficatului. Trebuie precizat că oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste patru tipologii identificate în acest studiu nu sunt singurele posibile şi că o extindere a numărului de participanţi ar duce la descoperirea unor noi tipologii, iar acestea ar putea să fie mai bine definite.

Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase