Home » Știință » Explozia Soarelui va transforma centura de asteroizi a sistemului nostru solar în praf

Explozia Soarelui va transforma centura de asteroizi a sistemului nostru solar în praf

Explozia Soarelui va transforma centura de asteroizi a sistemului nostru solar în praf
Publicat: 19.02.2020
În 5-6 miliarde de ani, radiaţia electromagnetică emisă de explozia Soarelui va distruge o mare parte din sistemul nostru solar.

În viitorul foarte îndepărtat, vorbim aici de un orizont de timp de cinci sau şase miliarde de ani, Soarele îşi va epuiza rezervele de hidrogen şi va exploda evolând într-o stea gigantă roşie şi apoi într-o pitică albă. Explozia care va marca această trecere de la etapă la alta a Soarelui va distruge, conform unui studiu recent, centura de asteoizi din sistemul nostru solar, notează Science Alert.

Cercetătorii explică faptul că această distrugere generalizată, care va cuprinde şi Pământul, va fi produsul radiaţiilor electromagnetice care vor apărea ca urmare a exploziei Soarelui şi va fi o implicaţie a efectului Iarkovski, Yarkovsky-O’Keefe-Radzievskii-Paddack Effect (YORP) în limba engleză. 

Efectul Iarkovski este o forţă care acţionează asupra unui corp care se roteşte în spaţiu şi care este încălzit de radiaţii, oamenii de ştiinţă explică faptul că acest fenoemn poate fi observat şi în prezent; dar, creşterea considerabilă a cantităţii de radiaţii emise de către Soare va creşte intensitatea acestuia. „Când o stea obişnuită atinge stadiul de gigantă, luminozitatea sa atinge un maxim între 1.000 şi 10.000 de ori luminozitatea Soarelui nostru”, explică Dimitri Veras, astrofizician al Universităţii Warwick. În această etapă, efectul Iarkovski va duce la dezintegrarea asteroizilor, dar odată cu transformarea într-o pitică albă acest fenomen va înceta.

Studiul a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Citeşte şi:

Jupiter şi Saturn ar putea să lase urme pe supraţa Soarelui peste câteva miliarde de ani

Câmpul magnetic al Soarelui este mai puternic decât se credea anterior

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase