Există două tulpini ale coronavirusului COVID-19 care provoacă infecţii. Virusul a suferit cel puţin o mutaţie

05 03. 2020, 12:56

Într-un studiu preliminar dat publicităţii marţi, experţii de la Universitatea Peking şi Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că o formă mai agresivă a noului coronavirus a fost întâlnită în circa 70% dintre mostrele analizate, în timp ce 30% au fost generate de un tip de coronavirus mai puţin grav, denumit „tipul S”, potrivit CNBC.

Tipul de coronavirus mai agresiv a fost întâlnit în primele etape ale epidemiei din Wuhan, de unde a pornit focarul de infecţie care s-a răspândit apoi în China şi în peste 50 de state din întreaga lume. Frecvenţa cazurilor de îmbolnăviri cu acest tip de coronavirus mai agresiv, denumit de cercetători „tipul L”, a scăzut de la începutul lui ianuarie. 

Cercetătorii chinezi afirmă că rezultatele indică faptul că infecţii cu o nouă variaţie a COVID-19 ar fi fost „posibile ca urmare a mutaţiilor şi selecţiei naturale, dincolo de recombinare”.

Oamenii de ştiinţă precizează că studiul lor, publicat în National Science Review, revista Academiei Chineze de Ştiinţe, este foarte limitat, fiind nevoie de cercetări suplimentare pentru o mai bună înţelegere a evoluţiei şi epidemiologiei coronavirusului COVID-19.

La nivel mondial, până la ora publicării acestei ştiri au fost înregistrate 96.203 de infecţii cu noul coronavirus, dintre care 3.302 de decese. Numărul total al persoanelor declarate recuperate este de 53.707. În China, de unde a izbucnit epidemia, au fost înregistrate 80.430 de infecţii şi 3.013 de decese. 

În România au fost înregistrate şase cazuri de infecţii cu COVID-19, dintre care unul a fost declarat vindecat. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a informat, joi, că la nivel naţional sunt în carantină instituţionalizată 38 de persoane testate pentru a vedea dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte peste 11.000 de persoane sunt în izolare acasă.