Home » Știință » Coronavirusul poate supravieţui în aer minim 30 de minute şi infecta de la o distanţă de 4,5 metri. Imaginea care arată cum un călător a îmbolnăvit alte persoane

Coronavirusul poate supravieţui în aer minim 30 de minute şi infecta de la o distanţă de 4,5 metri. Imaginea care arată cum un călător a îmbolnăvit alte persoane

Publicat: 11.03.2020
Virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, poate supravieţui în aer pentru cel puţin 30 de minute şi se poate propaga până la 4,5 metri, mult mai departe decât „distanţa de securitate” pe care au recomandat-o autorităţile sanitare din întreaga lume ca măsură de prevenţie a coronavirusului.

Descoperirea a fost detaliată într-un studiu publicat în 6 martie, în jurnalul Practical Preventive Medicine, de o echipă de cercetători chinezi, potrivit TR Emeritus.

Studiul a analizat două grupuri de bolnavi de coronavirus care au călătorit cu un autobuz pe o distanţă lungă în provincia Hunan, în 22 ianuarie.

Un grup de cercetători guvernamentali din Hunan a descoperit că, într-un mediu închis, cu aer condiţionat, virusul mortal se transmite la o distanţă mai mare de 1-2 metri, recomandată anterior ca „distanţă de securitate” de către autorităţile sanitare din întreaga lume. 

Cercetătorii au descoperit că virusul rămâne în particulele fine din aer până la 30 de minute după coborârea persoanei infectate din autobuz, demonstrând importanţa spălării mâinilor cât mai des şi a purtării măştilor în locurile publice.

Cercetătorii au fost ajutaţi în realizarea acestui studiu de imaginile înregistrate de camerele video instalate, în China, pe toate autobuzele care circulă pe distanţe lungi. Epidemiologii chinezi au reuşit astfel să refacă traseul răspândirii virusului în autobuzul în care toate ferestrele erau închise deoarece funcţiona încălzirea prin aer condiţionat.

Aşa cum se poate vedea în imaginea de mai jos, un pasager, cunoscut ca „A” (cel de culoare roşie), a fost cel care a transmis virusul SARS-CoV-2, în autobuz, la nouă persoane. 

Credit foto: Hu Shixiong

Urmărind înregistrarea video, cercetătorii au stabilit că pacientul A s-a urcat în autobuzul plin de oameni şi s-a aşezat pe scaunul din margine de pe penultimul rând, pe partea stângă a autobuzului. Acesta se simţea deja rău dar era înainte ca autorităţile chineze să declare epidemia de coronavirus o criză naţională, astfel că nu purta mască nici el şi nici o mare parte dintre pasagerii care stăteau pe cele 48 de locuri ale autobuzului.

Camerele de securitate au arătat că, pe parcursul celor patru ore cât a durat călătoria, pasagerul A nu a interacţionat cu alţi călători, însă, în momentul în care autobuzul a oprit în următorul oraş, virusul deja se răspândise la şapte dintre aceştia (cei cu portocaliu).

Cei infectaţi nu au stat în imediata vecinătate a acestuia, patru victime erau aşezate şase rânduri mai în faţă, la o distanţă de circa 4,5 metri. Toţi au fost testaţi pozitiv, inclusiv un pasager care era asimtomatic (cel cu albastru).

Aerul cald poate transporta picăturile încărcate cu virusuri pe o distanţă de circa 4,5 metri

După ce toţi aceşti pasageri au coborât, un alt grup a urcat în autobuz circa 30 de minute mai târziu. Unul dintre noii pasageri (cel de culoare roz) s-a infectat cu noul coronavirus. El a stat pe rândul din faţă, de pe partea cealaltă faţă de pasagerul A, care deja nu se mai afla în autobuz de jumătate de oră.

Potrivit lui Hu Shixiong, autor principal al studiului care lucrează la Centrul pentru Prevenţie şi Controlul Bolilor din provincia Hunan, ultimul pasager infectat (cel de culoare roz) nu purta mască şi cel mai probabil a inhalat virusul din vaporii din aer proveniţi de la pasagerii infectaţi din grupul care călătorise anterior cu autobuzul.

„Posibila explicaţie este că într-un mediu complet închis, vaporii au fost răspândiţi de către aerul cald generat de aparatul de aer condiţionat. Aerul cald poate transporta picăturile încărcate cu virusuri pe o distanţă mai mare”, a precizat Shixiong.

În studiul lor, cercetătorii chinezi au precizat că, după ce a coborât din autobuz, pasagerul A s-a urcat într-un microbuz cu care a călătorit timp de o oră, infectând alţi doi călători, dintre care unul era aşezat la o distanţă de 4,5 metri.

Cercetătorii au aflat şi că virusul poate rezista zile întregi pe suprafeţe pe care au căzut stropi de respiraţie de la persoanele infectate, ceea ce sporeşte riscul de contagiune în cazul în care o altă persoană atinge acea suprafaţă şi ulterior îşi atinge faţa.

Virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, rezistă zile întregi pe suprafeţe 

Timpul în care virusul rezistă pe o suprafaţă depinde de factori precum tipul ei, dar şi de temperatură. De exemplu, la circa 37 de grade Celsius, virusul poate supravieţui între două şi trei zile pe materiale precum sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia. Virusul poate supravieţui mai mult de cinci zile în fecalele umane şi în fluidele organismului.

Cercetătorii au descoperit că niciunul dintre pasagerii din cele două autobuze şi care purtau mască nu erau infectaţi, ceea ce a determinat autotrităţile chineze să transmită recomandări ferme cetăţenilor să poarte măşti în locurile publice.

„Când călătoreşti cu mai multe mijloace de transport în comun, precum metrou, autobuze, avioane, ar trebui să poţi mască tot timpul şi, totodată, să minimizezi contactul mâinilor cu zonele publice şi să eviţi să îţi atingi faţa înainte să te cureţi pe mâini”, este concluzia autorilor studiului.

La momentul la care autorii studiului au ajuns la aceste concluzii, la jumătatea lunii februarie, pasagerul A infectase deja cel puţin 13 persoane.

Unul dintre epidemiologii de top din China, academicianul Zhong Nanshan, a afirmat recent că virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, se va răspândi în întreaga lume în următoarele luni, „cel puţin până în iunie”.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase