Home » Știință » Un nou nanomaterial ar putea să înlocuiască ţesuturile umane

Un nou nanomaterial ar putea să înlocuiască ţesuturile umane

Un nou nanomaterial ar putea să înlocuiască ţesuturile umane
Publicat: 22.03.2020
Cercetătorii explică faptul că acest material poate să se integreze în ţesuturile umane.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnologică Chalmers din Suedia au creat un nou material care prezintă un set de proprietăţi fizice şi chimice datorită cărora ar putea să funcţioneze ca înlocuitor pentru ţesuturile umane, în special cartilajele, notează Futurism.

„Am fost cu adevărat surprinşi că materialul s-a dovedit a fi foarte moale, flexibil şi extrem de elastic”, explică Anand Rajasekharan, unul dintre cercetătorii care au colaborat la acest proiect.

Într-un articol recent, oamenii de ştiinţă explică faptul că acest nou material are o componenţă asemănătoare cu cea a plexiglasului. Iniţial, aceştia au încercat să creeze un material care să înlocuiască ţesuturile osoase, dar au descoperit că atunci când îl manipulează la nivel nanometric pot obţine un material cu o textură osoasă care poate să fie folosit pentru a crea cartilaje precum cele dintre oase sau cel din nas.

„Există multe boli în care cartilajul se descompune şi rezultă fricţiune între oase, cauzând dureri mari pentru persoana afectată. Acest material ar putea acţiona ca un înlocuitor în aceste cazuri”, explică Martin Andersson, cercetătorul principal al acestui studiu.

În ceea ce priveşte folosirea acestui material pentru a înlocui cartilajele dintre oase, oamenii de ştiinţă sunt de părere că aplicarea unei soluţii pe bază de proteine ar putea să împiedice un răspuns negativ al sistemului imunitar.

Studiul a fost publicat în ACS Nano.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase