Home » Stiinta » Trăieşte COVID-19 pe ambalaje? Răspunsul specialiştilor de la FDA-ul american

Trăieşte COVID-19 pe ambalaje? Răspunsul specialiştilor de la FDA-ul american

03.29.2020
Trăieşte COVID-19 pe ambalaje? Răspunsul specialiştilor de la FDA-ul american
Specialiştii din lumea întreagă recomandă distanţarea sociala ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului. Totuşi, această distanţare nu poate fi completă, dat fiind că oamenii trebuie să îşi procure hrana, lucru care înseamnă contact cu alţi oameni ori cu obiecte atinse de aceştia.

Ambalajele alimentelor pot trece prin mai multe mâini înainte să ajungă la consumator.

Jurnaliştii Fox News au stat de vorbă cu un reprezentant al FDA-ului american, care răspunde de sănătatea consumatorilor. „Putem contacta COVID-19 dacă intrăm în contact cu un ambalaj contaminat?”, au întrebat aceştia.

„Spre deosebire de alţi viruşi transmisibili prin intermediul tractului gastrointestinal, cum ar fi Norovirusul ori Hepatita A, care se pot răspândi prin intermediul alimentelor contaminate, SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, este un virus respirator. Nu este până acum ştiut şi dovedit că acesta s-ar transmite şi prin intermediul tractului gastrointestinal, deci al sistemului digestiv”, a răspuns FDA, potrivit Mediafax.

Centrul de resurse privind coronavirusul al Harvard Medical School a oferit de asemenea un răspuns. Specialiştii Harvard au transmis că un răspuns ferm nu poate fi oferit încă, ci doar o supoziţie.

„Virusul care provoacă COVID-19 a fost detectat în excreţiile unora dintre pacienţi, lucru care ne determină să afirmăm că nu putem exclude definitiv posibilitatea ca infecţia să fie transmisibilă şi prin intermediul unor alimente contaminate”, au spus epidemiologii.

Cum pot fi contaminate alimentele cu noul coronavirus

Potrivit specialiştilor, alimentele pot fi contaminate dacă o persoana infectată cu COVID-19 întră în contact cu ele. Putem vorbi astfel despre un lucrător la o fabrică.

Ei adaugă că virusul este distrus la temperaturi înalte, ceea ce înseamnă că prepararea termică a alimentelor reduce complet riscul de infectare. Totuşi, nu toate alimentele se prepară termic, iar ei dau exemplul salatelor ori pe cel al sandwich-urilor.

Profesorul Benjamin Chapman, de la North Carolina State University, a spus pentru Live Science: „Nu e vorba despre excluderea totală a riscului de infectare în acest mod, dar şansele sunt minuscule şi până acum nu există evidenţe în acest sens. De asemenea, nu trebuie să ne temem să cumpărăm produse, având în vedere că virusul nu poate supravieţui pe un ambalaj mai mult de câteva ore”.

 

Cele mai noi articole
Un meteor a cauzat o explozie echivalentă cu 30 de tone de TNT deasupra unui stat american
Un meteor a cauzat o explozie echivalentă cu 30 de tone de TNT deasupra unui stat american
Inginerii NASA și-au făcut un selfie remarcabil în oglinzile de aur uriașe ale Telescopului Spațial James Webb
Inginerii NASA și-au făcut un selfie remarcabil în oglinzile de aur uriașe ale Telescopului Spațial James Webb
Primul brevet de invenţie obţinut de un român. Cine a fost Petrache Poenaru
Primul brevet de invenţie obţinut de un român. Cine a fost Petrache Poenaru
În două luni vom putea reveni la normalitate, susține încă un expert care spune că pandemia va fi învinsă anul acesta
În două luni vom putea reveni la normalitate, susține încă un expert care spune că pandemia va fi învinsă anul acesta
Românii au aplicat în număr record pentru locuri de muncă în 2021
Românii au aplicat în număr record pentru locuri de muncă în 2021
Europa e din ce în ce mai bătrână – doar 16% din populaţie are între 15 şi 29 de ani
Europa e din ce în ce mai bătrână – doar 16% din populaţie are între 15 şi 29 de ani
ProSport.ro – site-ul pe care românii au petrecut cel mai mult timp! Halep, noul antrenor al ”naționalei” sau Djokovic, printre subiectele de interes major
ProSport.ro – site-ul pe care românii au petrecut cel mai mult timp! Halep, noul antrenor al ”naționalei” sau Djokovic, ...
„Muntele care arde”, focul misterios din Australia nestins de cel puțin 6.000 de ani
„Muntele care arde”, focul misterios din Australia nestins de cel puțin 6.000 de ani
Ar putea exista vreodată creaturi de mărimea lui Godzilla sau King Kong?
Ar putea exista vreodată creaturi de mărimea lui Godzilla sau King Kong?
6 instrumente spațiale care s-au ciocnit de corpuri cerești de dragul științei
6 instrumente spațiale care s-au ciocnit de corpuri cerești de dragul științei
Bulele de aer din gheața din Antarctica indică o cauză a scăderii oxigenului
Bulele de aer din gheața din Antarctica indică o cauză a scăderii oxigenului
Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică
Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică
Lusitania, nava care a contribuit la intrarea SUA în Primul Război Mondial
Lusitania, nava care a contribuit la intrarea SUA în Primul Război Mondial
Experții spun că Omicron este „cel mai exploziv și mai transmisibil virus din istorie”
Experții spun că Omicron este „cel mai exploziv și mai transmisibil virus din istorie”
„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei
„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei
Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei
Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei
Un vehicul electric inspirat de Tesla Cybertruck te-ar putea ajuta să cureți zăpada
Un vehicul electric inspirat de Tesla Cybertruck te-ar putea ajuta să cureți zăpada
Un dietetician explică de ce nu toate caloriile sunt la fel
Un dietetician explică de ce nu toate caloriile sunt la fel