Home » Știință » Cum arată, de fapt, ventilatorul creat de NASA pentru a ajuta spitalele din SUA

Cum arată, de fapt, ventilatorul creat de NASA pentru a ajuta spitalele din SUA

Publicat: 05.05.2020
Inginerii NASA au dezvoltat un ventilator de înaltă presiune pentru tratarea pacienţilor de coronavirus (COVID-19). Cu o durată de funcţionare de trei - patru luni, dispozitivul a primit aprobare spre folosire de la Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor din SUA (Food and Drug Administration - FDA).

Numit VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally), dispozitivul a fost dezvoltat de ingineri de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA, din sudul Californiei, pentru a suplini numărul limitat de ventilatoare tradiţionale utilizate la pacienţii cu simptome severe de COVID- 19.

Jim Bridenstine, administratorul NASA, a salutat aprobarea dată de către FDA pentru utilizarea în spitale a ventilatorului pentru asistarea respiraţiei, afirmând că abilităţile, expertiza şi cunoştinţele acumulate de-a lungul a zeci de ani, de „împingere a graniţelor şi de a obţine cele mai bune rezultate pentru omenire, se transpun în progrese care îmbunătăţesc viaţa pe Pământ”.

VITAL va fi oferit cu licenţă gratuită astfel încât să poată fi produs de companiile din industria medicală.

„Acum că avem un design, lucrăm să transmitem bagheta către comunitatea medicală şi apoi la pacienţi, cât mai repede posibil”, a afirmat Fred Farina, ofiţer şef de inovaţie şi parteneriate corporative la Caltech, care se ocupă cu partea administrativă a JPL. „În acest scop, oferim design-urile pentru acordarea de licenţe fără redevenţe în perioada pandemiei”, a precizat acesta.

Ventilatorul VITAL necesită sedarea pacienţilor

Autorizarea de utilizare pentru situaţii de urgenţă permite folosirea dispozitivului special pentru pacienţii cu COVID-19, cu scopul de a răspunde cererii acute de ventilatoare în pandemia de coronavirus. Similar cu toate ventilatoarele tradiţionale, VITAL necesită sedarea pacienţilor şi introducerea unui tub de oxigen în căile respiratorii ale acestora.

Înainte de a primi aprobarea FDA, prototipul VITAL a trecut un test important în 21 aprilie la Şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, din New York.

Potrivit NASA, VITAL prezintă mai multe avantaje, putând fi  construit mai repede şi întreţinut mai uşor decât un ventilator tradiţional. Totodată, este compus din mult mai puţine piese, multe dintre acestea fiind disponibile în prezent pentru producătorii potenţiali prin lanţurile de aprovizionare existente. 

Are un design flexibil care permite modificarea atât pentru utilizarea în spitale, cât şi pe  teren într-o serie de centre de tratare amenajate provizoriu, precum hoteluri şi alte facilităţi de mare capacitate din SUA şi alte ţări de pe glob. Având o durată de funcţionare de trei sau patru luni, noul dispozitiv nu ar înlocui ventilatoarele actuale din spitale, care pot rezista ani şi sunt construite pentru a soluţiona o gamă mai largă de probleme medicale.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Prototip de ventilator mecanic de urgenţă, realizat în România

Fizicienii de la CERN au făcut un ventilator pe baterii 

Ce preţ are un ventilator pentru tratarea pacienţilor grav bolnavi

Un aparat care ajută pacienţii COVID-19 să respire, creat într-o săptămână prin „inversare”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase