Home » Știință » Testele pozitive la pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19 nu înseamnă reinfectarea lor – OMS

Testele pozitive la pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19 nu înseamnă reinfectarea lor – OMS

Testele pozitive la pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19 nu înseamnă reinfectarea lor – OMS
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 08.05.2020
Unele ţări, printre care şi Coreea de Sud, au raportat că anumiţi pacienţi declaraţi vindecaţi de coronavirus au fost retestaţi pozitiv la virusul SARS-CoV-2. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au transmis că nu înseamnă că acei pacienţi s-au reinfectat cu noul coronavirus.

Luna trecută, oficialii din domeniul sănătăţii din Coreea de Sud au raportat mai mult de 100 de astfel de cazuri, atrăgând atenţia asupra reinfectării cu COVID-19 a pacienţilor declaraţi vindecaţi.

Oficialii din cadrul OMS afirmă, însă, că pacienţii cu coronavirus declaraţi recuperaţi, care ulterior au testaţi pozitiv la COVID-19, încă expulzează celulele pulmonare moarte şi nu este vorba de o reinfectare.

„Suntem conştienţi că unii pacienţi au fost testaţi pozitiv după ce s-au recuperat clinic. Din ceea ce ştim în prezent, şi ne bazăm pe date foarte recente, se pare că aceşti pacienţi expulzează reziduuri din plămâni, ca parte a procesului de vindecare” , a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al OMS, fără a face referiri specifice la cazurile din Coreea de Sud, potrivit Science Alert.

Cercetările au arătat că persoanele infectate cu noul coronavirus dobândesc anticorpi după cel puţin o săptămână de la infectare sau de la apariţia simptomelor.

Pentru specialişti este încă neclar dacă organismul acumulează în mod sistematic suficientă imunitate pentru a opri un nou atac al virusului SARS-CoV-2 sau, dacă o face, cât durează o asemenea imunitate.

În ceea ce priveşte pacienţii recuperaţi, care au ieşit negativ la testarea pentru COVID-19 şi apoi pozitiv, câteva săptămâni mai târziu, sunt necesare mai multe cercetări, transmite OMS.

„Avem nevoie de colectarea sistematică a probelor de la pacienţii recuperaţi pentru a înţelege mai bine cât timp au virusul viu”, a spus purtătorul de cuvânt al Organizaţiei, adăugând că trebuie stabilit şi faptul dacă aceşti pacienţi sunt în continuare contagioşi sau dacă au coronavirusul activ şi nu îl pot transmite către alte persoane.

Expulzarea celulelor moarte din plămâni, esenţială în procesul de recuperare

Într-un interviu recent acordat BBC, Maria Van Kerhove, epidemiolog specializat în boli infecţioase din cadrul OMS, a explicat ce înseamnă „celulele moarte” din plămâni.

„Pe măsură ce plămânii se vindecă, există părţi din el, celule moarte, care apar. Acestea sunt fragmente din plămâni care ies de fapt pozitive la teste. Nu este virus infecţios, nu înseamnă reactivarea (coronavirusului n.r.). În realitate face parte din procesul de vindecare”, a afirmat Maria Van Kerhove, precizând că nu ştie dacă această situaţie poate fi tradusă prin dobândirea imunităţii şi a unei protecţii sporite împotriva reinfectării.

Pentru unele virusuri, cum ar fi rujeola, cei care se infectează devin ulterior imuni pe viaţă. Pentru alte coronavirusuri, precum SARS, imunitatea ar dura între câteva luni şi câţiva ani.

Precizările OMS vin după un studiu efectuat în China, publicat în revista ştiinţifică Cell Research, care arăta că pacienţii care au avut COVID-19 ar putea avea în plămâni coronavirusul SARS-CoV-2 fără ca acesta să fie detectat prin testele convenţionale, situaţie care ar fi explicat de ce unele persoane declarate vindecate au fost testate din nou pozitiv.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

În Europa şi în SUA a devenit dominantă o tulpină de coronavirus mult mai contagioasă 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase