Home » Știință » O cantitate uriașă de polen rămâne în atmosferă după ploile de primăvară

O cantitate uriașă de polen rămâne în atmosferă după ploile de primăvară

O cantitate uriașă de polen rămâne în atmosferă după ploile de primăvară
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 23.05.2020

Polenul este unul dintre cei mai puternici alergeni, afectând multe persoane. O cercetare recentă a demonstrat că ploile de primăvară acutizează problemele legate de polen în loc să le diminueze.

Măsurătorile polenului în aer în timpul și după ploile de primăvară au arătat că particule de polen pot rămâne în aer timp de 11 ore, motiv pentru care prezintă un risc de sănătate necunoscut anterior pentru persoanele cu alergii și astm.

Cercetătorii de Universitatea din Iowa (SUA) au descoperit două efecte diferite. În primul rând, ploaia a suprimat într-adevăr boabele de polen integral, așa cum era de așteptat. Dar măsurătorile echipei au constatat o creștere semnificativă a fragmentelor acestor boabe.

„Rezultatele noastre arată că, în timp ce boabele de polen scad substanțial în timpul ploii, concentrațiile maxime ale fragmentelor de polen ultramicronice apar în timpul ploilor și apoi persistă câteva ore”, a afirmat chimista Elizabeth Stone de la Universitatea din Iowa, citată de Science Alert.

Aceasta atrage atenția că persoanele sensibile la polen ar trebui să evite să iasă primăvara în aer liber atunci când sunt ploi, dar în special furtuni, precum și câteva ore mai târziu.

Polenul ajunge de 10 ori mai sus de frontiera Pământului

Cercetările din ultimii ani, efectuate în special asupra polenului provenit de la mesteacăn, au arătat că aceste boabe se fragmentează în condiții de umiditate. Bucățile mici apărute în urma acestui fenomen se numesc particule subpolen.

În urma altor studii s-a descoperit că boabele de polen pot fi transportate până la altitudini de 10 ori mai mari peste granița dintre atmosfera Pământului și spațiul cosmic, aflată la 100 de kilometri deasupra nivelului mării.

Polenul care ajunge în stratul de nori se poate sparge în particule subpolen, care revin apoi pe suprafața Pământului prin picăturile de ploaie și curenţii de apă descendenţi.

Din cauza faptului că aceste particule subpolen sunt mult mai mici și mai ușoare decât boabele de polen integral, ele pot rămâne în aer o perioadă mai lungă de timp. Acest interval de timp nu a putut fi cuantificat până recent.

Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au folosit o serie de instrumente de măsurare a cantității de polen din aer în timpul a 28 de zile de precipitații ce au avut loc în aprilie și mai 2019, în Iowa City, inclusiv o furtună severă care a generat o tornadă.

Particulele subpolenice rămân în aer până la 11 ore, în urma ploilor

Aceștia au descoperit că, deși numărul de particule subpolenice a atins vârful în timpul și imediat după ploaie, căzând destul de repede, un procent din ele ar putea rămâne în continuare în aer.

Măsurarea sporilor atmosferici a arătat că ele au rămas în aer între 2,5 și 11 ore. Cu cât precipitațiile sunt mai abundente, cu atât particulele de subpolen plutesc mai mult timp în aer.

În urma acestei cercetări, oamenii de știință au avertizat că persoanele care sunt mai sensibile sau au alergie la polen ar trebui să nu iasă afară în timpul ploilor sau furtunilor, în sezonul polenului, și nici în orele următoare deoarece li se pot amplifica alergiile

Cercetarea a fost publicată în „Environmental Science & Technology Letters”.

Vă recomandăm să citiți și:

Încălzirea climei agravează şi problemele cauzate de alergiile sezoniere

Biologii americani au decodificat dansul albinelor

De ce facem alergii?

Ce plante trebuie să ai neapărat în apartament ca să domoleşti poluarea din Bucureşti

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase