Home » Știință » Cum și de unde au evoluat aripile insectelor. Efemeridele i-au uimit pe cercetători

Cum și de unde au evoluat aripile insectelor. Efemeridele i-au uimit pe cercetători

Publicat: 09.06.2020

De-a lungul râurilor și izvoarelor din lume, efemeridele sunt printre insectele vestitoare ale primăverii. Insectele de mărimea țânțarilor au vieți duble, puii prosperând în apă, iar adulții făcându-și apariția prin iunie timp de doar câteva ore. Adulții nu popesc mult, se împerechează și apoi mor.

Prin secvențierea genomului unei specii remarcabile de efemeride, cercetătorii au aflat cum reușesc puii acvatici să se transforme în adulți gata de zbor. De asemenea, oamenii de știință au descoperit și noi indicii privind modul în care toate insectele au evoluat pentru condițiile de zbor.

„Studiul este impresionant. Arată cu adevărat că odată ce știm structura genetică a unei specii, putem afla foarte multe”, a spus Craig Macadam, entomolog de la Buglife, ONG din Marea Britanie, potrivit ScienceMag.

Efemeridele (rusaliile sau efemeropterele) sunt o sursă importantă de hrană pentru păsări, pești și mamifere. Își petrec mare parte din viață sub apă, hrănindu-se cu frunze moarte și alte materiale.

Cum și de unde au evoluat aripile insectelor

Totuși, un genom de calitate superioară de la o insectă minusculă este dificil de obținut. Oamenii de știință au fost nevoiți să combine ADN de la mai mulți indivizi. Însă, fiecare insectă individual are un genom puțin diferit.

Noile cercetători au oferit câteva surprize. Însă cea mai mare a provenit de la activitatea genetică a branhiilor unei efemeride juvenile. Oamenii de știință au descoperit că branhiile nu sunt folosite doar pentru oxigen, ci și pe post de nas.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că branhiile efemeridelor juvenile au un rol și în dezvoltarea aripilor de adulți.

Aripile de insecte sunt o inovație evoluționară majoră, iar originea lor este intens dezbătută. Unii biologi cred că aripile au evoluat prima dată ca o extensie a corpului, în timp ce alții susțin că au evoluat din „picioare antice”.

„Efemeridele au un potențial neexploatat. Ne pot ajuta să aflăm cum au evoluat toate insectele”, a declarat Luke Jacobus, entomolog la Universitatea Purdue.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Concluzie alarmantă: populaţiile de insecte, esenţiale pentru menţinerea vieţii pe Pământ, scad cu 2,5% în fiecare an. ”În 100 de ani nu vor mai fi”

Este una din cele mai mari insecte din lume. Are o lungime de 54 cm (FOTO)

S-a ascuns timp de 71 ani: aventura celei mai rare insecte din lume

”Untul” din insecte, un posibil înlocuitor la prăjituri şi biscuiţi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase