Home » Știință » Toaletele pot ajuta la răspândirea bolilor

Toaletele pot ajuta la răspândirea bolilor

Toaletele pot ajuta la răspândirea bolilor
Credit foto: Pixabay
Publicat: 27.06.2020

Trasul apei după utilizarea toaletei poate duce la răspândirea patogenilor.

Un studiu recent, în care a fost analizată dinamica fluidelor atunci când apa este trasă la toaletă, a demonstrat că unele picături pot ajunge chiar și la un metru față de vasul de toaletă. Iar acest lucru poate face ca unii patogeni precum virusurile să fie suspendați în aer mai mult de un minut, notează Science Alert.

„Se poate prevedea că viteza va fi și mai mare atunci când o toaletă este folosită frecvent, cum ar fi în cazul unei toalete de familie sau al unei toalete publice care servește o zonă dens populată”, explică Ji-Xiang Wang, cercetător al Universității Yangzhou din China.

Modelele computerizate pentru studierea toaletelor

Oamenii de știință de la Universitatea Yangzhou au folosit simulările computerizate pentru a aproxima modul în care picăturile de apă se comportă. Acești au analizat două tipuri de toalete, unul în care apă intră în vasul de toaletă dintr-o singură sursă și unul în care apa se scurge în vas de pe întreaga marginea vasului

„Rezultatele simulării sunt alarmante în ceea ce privește transportul masiv ascendent al particulelor virale, 40% până la 60% dintre acestea ajungând deasupra scaunului de toaletă”, notează cercetătorii în studiul lor.

În acest punct, trebuie precizat faptul că studiul desfășurat de către acești cercetători a demonstrat faptul că fluidele și particulele din vasul de toaletă pot ajunge în aer. În ceea ce privește posibilitatea ca respectivele particule să ne îmbolnăvească va fi nevoie de studii suplimentare.

Pentru a reduce la minimum posibilitatea ca particulele din vasul de toaletă să ajungă în aer putem apela la o soluție extrem de simplă. Cercetătorii recomandă așezarea capacului înainte de a trage apa.

Folosirea capacului poate fi disponibilă în cazul toaletelor de acasă, dar, din nefericire, nu este disponibilă și în cazul celor publice. „Fluxul zilnic de persoane într-o toaletă publică este foarte mare: astfel, un caz confirmat poate provoca un număr masiv de infecții. Din aceste motive, investigarea toaletelor în contextul prevenirii epidemiilor este imperativă”, concluzionează aceștia.

Studiul a fost publicat în Physics of Fluids.

Citește și:

Pericolul din uscătoarele de mâini din toalete: de ce ar trebui evitate

Folosirea telefoanelor mobile la toaletă, asociată cu un risc crescut de hemoroizi

De ce îţi vine să mergi la toaletă atunci când ai emoţii?

Cum a fost inventat vasul de WC?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase