Home » Știință » NASA sponsorizează pentru prima oară în peste 30 de ani o vânătoare de „civilizații tehnologice”

NASA sponsorizează pentru prima oară în peste 30 de ani o vânătoare de „civilizații tehnologice”

NASA sponsorizează pentru prima oară în peste 30 de ani o vânătoare de „civilizații tehnologice”
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 29.06.2020

O echipă de astronomi de la Harvard și alte instituții colaborează în cadrul unui nou proiect menit să scaneze cerul în căutarea de semnături tehnologice de la civilizații extraterestre.

Proiectul este de-a dreptul remarcabil, tocmai de aceea este primul care primește o bursă pentru Căutarea Vieții Extraterestre Inteligente (SETI) de la NASA în ultimii peste 30 de ani, potrivit unui comunicat de presă.

„Semnăturile tehnologice sunt asociate semnăturilor tehnologiilor extraterestre avansate similare sau mai sofisticate ca cele pe care le deținem deja”, a spus Avi Loeb, directorul departamenului de astronomie de la Harvard. „Astfel de semnături ar putea include poluarea atmosferei, luminile orașelor, panourile solare, megastructuri și roiurile de sateliți”, a adăugat Loeb.

Harvard pornește în căutarea de „civilizații tehnologice”

Colaboratorii lui Loeb spun că descoperirea exoplanetelor din ultimii ani are potențialul de a revigora cercetările SETI.

„Căutarea Vieții Extraterestre Inteligente s-a lovit mereu de nenumărate obstacole, în special stabilirea locurilor precise în care să ne uităm. Spre ce stele trebuie să ne îndreptăm telescoapele și la ce fel de semnale trebuie să fim atenți?”, a afirmat Adam Frank, profezor de fizică și astronomie la University of Rochester și beneficiarul principal al bursei oferite de NASA.

„Acum știm unde să ne uităm. Avem mii de exoplanete inclusiv planete în zone locuibile în care viața se poate forma. Jocul s-a schimbat”, a mai spus Frank.

Un studiu inițial va scana cerul pentru semne ale panourilor solare extrarestre și poluanți, potrivit echipei de cercetători. Aceștia sunt doi posibili indicatori ai prezenței activității tehnologice în afara Terrei.

Care sunt semnele care indică prezența unei „civilizații tehnologice”

„Steaua cea mai apropiată de Pământ, Proxima Centauri, găzduiește o planetă locuibilă, Proxima b. Planeta are o rotație sincronă de zile și nopți. Dacă o civilizație dorește să lumineze sau să încălzească partea planetei în care este noapte, ar amplasa panouri solare pe partea cu zile și ar transfera energia electrică către partea cu nopți”, a explicat Adam Frank.

Astronomii speră să poată surprinde lumina soarelui reflectând pe astfel de panouri solare, scrie Futurism.

Gaze poluante din atmosfera altor planete ar putea indica prezența vieții inteligente. Pentru Avi Loeb, o civilizație diferită ar arăta „semne vizibile ale moleculelor produse artificial”.

„Întrebarea fundamentală pentru care căutăm un răspuns este: suntem singuri? Și chiar dacă suntem singuri acum, am fost singuri și în trecut?”, a mai adăugat Loeb.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dacă există viaţă extraterestră, este posibil ca teoriile folosite pentru identificarea acesteia să împiedice acest lucru

Există Hangarul 18? Teoriile consipraţiei spun că acolo Guvernul SUA desfăşoară experimente pe extratereştri

Noi cercetări arată că în jur de 36 de civilizații extraterestre ar exista în galaxia noastră

 Expert: China se află în fruntea cursei căutării vieții extraterestre

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase