Home » Știință » Noi „chimicale eterne” au fost descoperite în apele din Arctica pentru prima dată

Noi „chimicale eterne” au fost descoperite în apele din Arctica pentru prima dată

Sursa foto: Unsplash
Publicat: 05.08.2020

Chimicale comune numite „chimicale eterne” datorită tendinței de a rămâne în mediul înconjurător pentru perioade îngrijorător de lungi au fost descoperite în apele din Arctica.

Chimicalele PFA (substanțe per și polyfluoroalkyl) sunt folosite în multe produse de uz casnic. Deși efectele substanțelor PFA asupra sănătății oamenilor sunt încă dezbătute, acestea au fost depistate în trecut în alimente și apa potabilă, precum și multe ape navigabile.

Studiind apele din Arctica, cercetătorii au descoperit 29 tipuri diferite de substanțe PFA. Totodată, îngrijorător este că substanța HFPO-DA a fost depistată pentru prima oară în aceste ape.

HFPO-DA (acid hexafluoropropylene oxide-dimer) a fost inițial dezvoltat drept o alternativă ecologică la substanțele PFA. Însă, substanța este acum criticată pentru efectele negative pe care le poate avea asupra sănătății oamenilor și a naturii.

Chimicale HFPO-DA, descoperite pentru prima oară în Arctica

Aceasta este pentru prima oară când HFPO-DA a fost observat în timp ce s-a deplasat pe distanța lungi, precum și prima dată când substanța este descoperită în apele din Arctica.

Mostrele de apă au fost luate din Strâmtoarea Fram, situată între Svalbard și Groenlanda, ceea ce este principala legătură între Oceanul Arctic și Oceanul Atlantic, scrie Science Alert.

Faptul că substanțe vechi și noi apare în aceste locuri este cutremurător, însă noile cercetări ar trebui să ofere mai multe detalii despre modul în care chimicalele circulă.

Unele PFA au fost asociate cu boli ale ficatului sau cancer

Niveluri mai ridicate de PFA au fost depistate în apele care curg din Oceanul Arctic în comparație cu apele care curg din Atlanticul de Nord, sugerând că aceste substanțe au ajuns aici prin surse atmosferice.

Există peste 5.000 de chimicale PFA, iar unele au fost asociate în trecut cu boli ale ficatului sau cancer. Tocmai de aceea, multe au fost eliminate din procesele de fabricație, inclusiv substanța care ar fi trebuit să fie înlocuită de HFPO-DA.

Deși multe substanțe toxice PFA au fost interzise, va fi nevoie de mii de ani înainte ca acestea să se descompună în mediul înconjurător.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Recordul de temperatură din Arctica a fost confirmat. Un studiu arată că Pământul nu a fost niciodată atât de cald în ultimii 12.000 de ani

Arctica este afectată în mod disproporţionat de încălzirea globală

Animalele ar putea proteja Arctica de încălzirea globală

Record îngrijorător de temperatură în Cercul Polar Arctic. 38 de grade Celsius au fost înregistrate în Verkhoyansk

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase