Home » Știință » Mumia unui câine din Epoca de Gheață conține rămășițele unuia dintre ultimii rinoceri lânoși

Mumia unui câine din Epoca de Gheață conține rămășițele unuia dintre ultimii rinoceri lânoși

Mumia unui câine din Epoca de Gheață conține rămășițele unuia dintre ultimii rinoceri lânoși
Cercetătorii au descoperit în stomacul câinelui o bucată de piele aparținând unui rinocer lânos.
Publicat: 27.08.2020

Cercetătorii au descoperit în stomacul câinelui o bucată de piele aparținând unui rinocer lânos.

GALERIE FOTO

Autopsia unui pui câine mumificat din Epoca de Gheață a dus la o descoperire interesantă, mai exact, oamenii de știință explică faptul că au descoperit o bucată de piele aparținând unui rinocer lânos în stomacul patrupedului. Inițial cercetătorii au presupus că acea bucată de piele aparținea unui leu de peșteră,  Panthera spelaea, dar analizele au relevat faptul că aparținea unui rinocer lânos din specia Coelodonta antiquitatis, notează Live Science.

Oamenii de știință explică faptul că rinocerii lânoși au dispărut în urmă cu aproximativ 14.000 de ani, ceea ce coincide cu perioada în care câinele ar fi trebuit. Pornind de la aceste  informații, cercetătorii speculează faptul că este posibil ca câinele să fi mâncat o bucată din carnea unuia dintre ultimele exemplare de ale acestei specii de rinoceri.

Cățelușul a fost descoperit în 2011

Cățelușul mumificat a fost descoperit în Tumat, o localitate rurală din nord-estul Siberiei, în anul 2011. O analiză a arătat că cățelul avea între 3 și 9 luni când a murit, dar nu este clar dacă cățelul era un câine sau un lup. „Cred că se încadrează în acest punct critic pentru domesticirea câinelui/lupului”, explică Edana Lord, doctorandă a Centrului pentru Paleogenetică din Suedia. Aceasta mai adaugă că o echipă de cercetători vrea să afle dacă câinele acesta a fost domesticit sau nu.

Datarea cu carbon-14 a relevat că cățelușul din Tumat a trăit în urmă cu aproximativ 14.000 de ani. Cercetătorii au datat, de asemenea, și bucata de  rinocer, pentru a exclude posibilitatea ca rinocerul să nu fi murit mai devreme și să fie păstrat în permafrostul siberian, doar pentru a fi descoperit de cățeluș la o dată ulterioară.

Prădătorii, cel mai probabil, nu au provocat extincția rinocerului lânos, conform noilor cercetări. În schimb, de vină a fost climatul care se încălzea rapid la sfârșitul ultimei epoci de gheață. Când echipa a secvențiat un genom nucleic de rinocer lânos și 14 genome mitocondriale , vorbim aici de ADN-ul a trecut pe linia maternă, inclusiv specimenul găsit în burtica puiului, a descoperit că populația de rinocerilor era stabilă și diversă. Această diversitate genetică indică faptul că nu a existat consangvinizare, o problemă care a afectat mamuții lânoși de pe insula Wrangel, aflată pe coasta de nord a Rusiei.

Studiul Pre-extinction Demographic Stability and Genomic Signatures of Adaptation in the Woolly Rhinoceros a fost publicat în Current Biology.

Citește și:

E lup sau câine? O creatură care a stat 18.000 de ani în permafrostul din Siberia i-a uimit pe oamenii de ştiinţă

Ultimii mamuţi au murit din cauza lipsei de diversitate genetică

Cum a devenit câinele cel mai bun prieten al omului? Un nou studiu genetic rescrie ceea ce ştim despre originile şi domesticirea câinilor

A fost descoperită ”cheia” relaţiei de succes dintre oameni şi câini

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase