Home » Știință » Astronomii au descoperit cea mai rapidă stea pitică albă

Astronomii au descoperit cea mai rapidă stea pitică albă

Astronomii au descoperit cea mai rapidă stea pitică albă
Pitica albă se află în sistemul binar CTCV J2056-3014 și pare că consumă steaua vecină.
Publicat: 28.08.2020

Pitica albă se află în sistemul binar CTCV J2056-3014 și pare că consumă steaua vecină.

Astronomii explică faptul că nucleele rămase din stele asemănătoare Soarelui, piticele albe trăiesc miliarde de ani fiind guvernate de către legile fizicii cuantice. Cercetătorii au descoperit recent una dintre cele mai ciudate astfel de obiecte: o stea moartă care se învârte de două ori pe secundă și atrage materiale de la o stea din apropiere.

Recent, o echipă de astronomi a identificat o stea variabilă unică numită CTCV J2056-3014 sau J2056. Un sistem binar care se află la aproximativ 850 de ani-lumină de Pământ, J2056 este cunoscută ca o stea variabilă „polară intermediară” cataclismică, notează Space.

Piticele albe sunt pline de particule încărcate, ca majoritatea lucrurilor din univers. De asemenea, sunt relativ mici și se învârt extrem de repede. Aceste particule încărcate rapid generează câmpuri magnetice, care ies dincolo de suprafața stelei și afectează modul în care materialul din steaua vecină se comportă.

Steaua J2056

Dacă câmpurile magnetice ale stelei pitice albe sunt slabe, hidrogenul din steaua vecină va forma un disc regulat de acreție, alimentând constant pitica albă. Dacă câmpurile magnetice sunt puternice, acestea îmbină gazul în fluxuri care se înfășoară în jurul stelei și lovesc polii, ca o aurora borealis super-încărcată.

Cercetătorii explică faptul că există și un tip intermediar de stele pitice albe. În acest caz, câmpurile magnetice nu sunt suficient de puternice pentru a perturba complet formarea unui disc de acreție, dar sunt suficient de înfiorătoare pentru a aduna gazul în apropierea stelei. Acest lucru previne un flux regulat de gaz, ceea ce face ca pitica albă să varieze și să se aprindă neregulat și imprevizibil.

J2056 este un sistem intermediar, ceea ce înseamnă că gazul din steaua sa însoțitoare poate forma un disc de acumulare în jurul piticei albe, dar are probleme în ceea ce privește ajungerea la suprafața stelei. Potrivit autorilor studiului, această pitică albă este capabilă să acumuleze aproximativ echivalentul atmosferei Pământului în fiecare an.

O rotație completă durează doar 29 de secunde

În mod curios, J2056 nu emite o mulțime de raze X, ceea ce este, de asemenea, atipic la aceste tipuri de stele. În cele din urmă, J2056 se învârte extrem de rapid. De fapt, este cea mai rapidă astfel de stea, o rotație completă durând doar 29 de secunde.

J2056 ar putea reprezenta o nouă clasă de stele variabile cataclismice sau pur și simple ar putea să fie un obiect neobișnuit. În ambele cazuri, cercetătorii explică faptul că înțelegerea modului în care funcționează această stea ar putea ajuta să înțeleagă modul cum funcționează câmpurile magnetice în jurul stelelor pitice albe.

Studiul CTCV J2056-3014: An X-ray-faint Intermediate Polar Harboring An Extremely Fast-spinning White Dwarf a fost publicat în The Astrophysical Journal.

Citește și:

Astronomii au putut observa în premieră cum arată interiorul unei pitice albe şi au avut câteva surprize

Piticele albe pot „devora” uşor planete de dimensiunea Terrei

Astronomii au găsit un corp bizar apropiat de Sistemul Solar şi este mai ”sălbatic” decât se credea

Astronomii au surprins o gaură neagră care a devorat atmosfera unei stele, lăsând în urmă doar nucleul acesteia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase