Home » D:News » Căutarea vieţii extraterestre ar trebui să aibă loc în jurul stelelor pitice albe

Căutarea vieţii extraterestre ar trebui să aibă loc în jurul stelelor pitice albe

Căutarea vieţii extraterestre ar trebui să aibă loc în jurul stelelor pitice albe
Publicat: 25.02.2020
Aproximativ 15% dintre stelele din Univers sunt pitice albe, iar studierea semnalelor provenite de la acestea ar putea să ne aducă mai aproape de identificarea vieţii extraterestre.

Căutarea vieţii extraterestre durează deja de câteva decenii, iar oamenii de ştiinţă au folosit metode din cele mai diverse în acest scop: ascultarea semnalelor radio venite din spaţiu, căutarea fenomenelor stelare artificiale şi chiar au trimis rovere care au săpat pe Marte după urme de viaţă unicelulară. Din păcate, până în prezent, cercetătorii nu au identificat indicii ale unor alte forme de viaţă din univers, inteligentă sau nu, ce putem spune cu exactitate este că, în prezent, ştiinţa are la dispoziţie mai multe instrumente şi piste de urmat. 

Un studiu recent oferă o nouă modalitate prin care ar putea avea loc căutarea vieţii extraterestre, pornind de la propria noastră situaţie. Mai exact, pe Terra, viaţa inteligentă a apărut pe o planetă solidă, cu atmosferă şi apă lichidă. În acest punct, nu este un salt logic prea mare să presupunem că există posibilitatea ca viaţa să fi apărut în altă sau chiar pe alte planete din Univers care îndeplinesc condiţii asemănătoare precum cele de pe Pământ, notează Space.

În acest punct, oamenii de ştiinţă sunt de părere că pentru a găsi aceste civilizaţii extraterestre ar trebui să ascultăm semnalele provenite de la stele pitice albe; ceea în ce urmează să se transforme şi Soarele nostru în patru-cinci miliarde de ani. 

Atunci când o stea este pe cale să îşi termine hidrogenul şi să transforme într-o pitică albă, civilizaţiile care au evoluat şi s-au dezvoltat în apropierea acesteia au două posibile alegeri: să îşi părăsească planeta sau să se pună la adăpost de efectele unei explozii solare. Trebuie să precizăm în acest punct faptul că aceste două posibilităţi sunt disponibile ne-ar putea fi disponibile doar în posibilitatea în care am putea să supravieţuim pentru încă patru-cinci miliarde de ani.

În prezent, prima soluţie, cea de a părăsi planeta, se află în afara limitelor noastre tehnologice; totuşi, pentru o civilizaţie care are câteva miliarde de ani în faţa noastră, putem spera că un astfel de proiect este în realizabil. Cercetătorii sunt de părere că o creştere a tehnosemnăturilor asociate unui efort de mutare a unei civilizaţii ar putea fi mai uşor de identificat de către observatoarele de pe Terra.

Studiul a fost publicat arXiv.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase