Rover-ul Curiosity al NASA a observat o siluetă fantomatică pe suprafața lui Marte. Cum este explicat fenomenul

01 09. 2020, 18:30

This browser does not support the video element.

Marte are o atmosferă subțire în comparație cu restul planetelor din Sistemul Solar, însă planeta profită din plin de atmosfera sa. Vânturi puternice pot forma furtuni de praf care acoperă întreaga planetă sau pot produce „turnuri de praf” care ajung aproape până în spațiu.

Așadar, nu este deloc surprinzător faptul că roverul Curiosity al NASA, aflat în craterul Gale, observă uneori fenomene meteorologice marțiene, precum și un „diavol de praf” (dust devil) care i-a trecut recent prin fața ochilor electronici.

Observarea fenomenelor meteorologice pe Marte care sunt întâlnite și pe Pământ nu este doar interesant, însă ne poate spune mai multe despre schimbările atmosferice de pe Planeta Roșie.

Cum se formează un „diavol de praf”

Vara marțiană se apropie în emisfera sudică a planetei, acolo unde craterul Gater este situat, iar atmosfera din regiune începe să se încălzească. La fel cum încălzirea neuniformă a atmosferei pe Pământ generează mișcări atmosferice, așa este afectată și atmosfera de pe Marte.

„Încălzirea mai puternică a suprafeței are tendința să producă vânturi, care dacă sunt îndeajuns de puternice pot ridica praful de pe suprafață și pot deveni diavoli de praf. Acestea sunt fenomene pe care le surprindem în imaginile noastre”, a explicat Claire Newman, om de știință de la Aeolis Research.

„Diavolii de praf” sunt destul de bine înțeleși și se formează aproape la fel ca și pe Terra. Se formează pe teritorii aride și plate, acolo unde aerul de la nivelul suprafeței este mai cald ca cel de deasupra sa.

„Diavolii de praf” au o durată de viață relativ scurtă

Acest aer fierbinte de suprafață se ridică prin aerul răcit, formând astfel un curent ascendent. Astfel, aerul mai rece se „scufundă”. Dacă un vânt orizontal trece prin această circulație verticală, un „diavol de praf” apare, potrivit Science Alert.

Astfel de fenomene sunt obișnuite pe Marte, însă știm despre asta doar pentru că, în timp ce se mișcă pe suprafață, ridică praful din calea lor și lasă urme în spatele lor. De fapt, observarea lor în timp real pe Planeta Roșie este destul de rară, din moment ce abilitățile observaționale ale noastre sunt limitate, iar „diavolii de praf” au o durată de viață relativ scurtă.

„Diavolul de praf” observat recent a fost surprins de Curiosity. Deși pare „fantomatic”, faptul că am putut vedea fenomenul înseamnă că a avut o forță destul de mare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii spun că valuri imense de nisip se mișcă pe suprafața lui Marte

Atmosfera lui Marte se scurge. Noile imagini publicate de NASA îi pot strica planurile lui Elon Musk

Misiunea Mars 2020. Roverul Perseverance al NASA pleacă într-o călătorie istorică pe Marte

Care ar putea fi cel mai sigur loc de pe planeta Marte