Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit cum ar putea mașinăriile să vadă prin nori și ceață

Oamenii de știință au descoperit cum ar putea mașinăriile să vadă prin nori și ceață

Oamenii de știință au descoperit cum ar putea mașinăriile să vadă prin nori și ceață
Sursa foto: Stanford Computational Imaging Lab
Publicat: 20.09.2020

Fie că este vorba de roboți care lucrează într-o zonă în care s-a produs un dezastru, mașini autonome sau sateliți, mașinăriile care pot vedea prin nori, ceață sau fum pot fi extrem de folositoare, iar oamenii de știință tocmai ar fi creat cel mai bun sistem de până acum.

Noul sistem dezvoltat de oamenii de știință funcționează cu ajutorul unui algoritm care măsoară mișcările particulelor individuale de lumină, adică fotoni, în timp ce sunt lansate în pulsuri rapide de către un laser. Sistemul le folosește pentru a reconstrui obiecte care sunt ascunse pentru ochiul uman.

Ceea ce face specială această tehnică este modul în care poate reconstrui lumina împrăștiată și care se lovește de bariera aflată în calea mașinăriei.

„Forțăm cu siguranță limitele. Este precum vederea super-umană”

În timpul experimentelor, laserul a putut vedea obiecte ascunse sunt un strat de 2,5 cm de spumă.

„Multe tehnici de imagistică fac ca imaginile să arată puțin mai bine, mai puțin aglomerate, însă cu acest sistem facem cu adevărat vizibil ceva invizibil. Forțăm cu siguranță limitele. Este precum vederea super-umană”, a explicat inginerul Gordon Wetzstein, de la Universitatea Stanford.

Pe măsură ce lumina de la laser trece prin barieră, în cazul acesta fiind vorba de spumă, doar câțiva fotoni lovesc obiectul din spate, iar și mai puțin se întorc. Cu toate acestea, algoritmul este destul de deștept încât să folosească acele mici bucăți de informație pentru a reconstrui obiectul ascuns.

Ce îmbunătățiri aduce noua tehnică

În mod oficial, tehnica este cunoscută drept „confocal diffuse tomography”. Deși nu este prima metodă care poate privi în felul acesta prin bariere, oferă câteva îmbunătățiri. Spre exemplu, poate funcționa fără să știe cât de departe este obiectul ascuns, potrivit Science Alert.

De asemenea, sistemul poate funcționa fără să se bazeze pe fotonii cu propagare balistică, după cum se întâmplă în cazul altor tehnici. Aceștia sunt fotonii care se pot deplasa spre obiectul ascuns și se pot întoarce fără a fi distorsionați.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii de la Harvard au identificat o modalitate de eliminare a celulelor canceroase rezistente

Un experiment eşuat deschide calea către identificarea fotonilor întunecaţi

Cercetătorii au detectat originea fotonilor din emisiile misterioase de radiaţii gamma

Lumina laser poate deveni lumină cuantică datorită unei inovaţii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase