Home » Știință » Cercetătorii de la Harvard au identificat o modalitate de eliminare a celulelor canceroase rezistente

Cercetătorii de la Harvard au identificat o modalitate de eliminare a celulelor canceroase rezistente

Cercetătorii de la Harvard au identificat o modalitate de eliminare a celulelor canceroase rezistente
Credit foto: Pixabay
Publicat: 21.08.2020

Studiile au arătat faptul că celulele canceroase rezistente își pot modifica temporar metabolismul.

Cancerele de sânge, printre care se numără și leucemia, pot fi tratate în mod eficient cu ajutorul chimioterapie, cu toate acestea, unele celule anormale reușesc să supraviețuiască. Oamenii de știință de la Universitatea Harvard, Statele Unite ale Americii, au descoperit o caracteristică unică a acestor celule.

Un studiu desfășurat de către acești cercetători a demonstrat faptul că celulele canceroase rezistente la diferite forme de tratament prezintă o schimbare a metabolismului. O înțelegere mai bună a modului în care celulele anormale își folosesc nutrienții ar putea să ofere noi modalități de distrugere a acestora, notează Medicalxpress.

Evoluția celulelor canceroase depinde de factorii genetici, dar și de cei de mediu

„În domeniul cancerului, de obicei, ne gândim la rezistență ca un concept legat de modificările genetice permanente. Descoperirile noastre arată că există și alte mecanisme care contribuie la motivul pentru care unele celule supraviețuiesc chimioterapiei, iar altele nu; nutrienții pe care îi au în microambientul lor și modul în care le folosesc ar putea să conteze la fel de mult ca fondul genetic”, explică dr. David Scadden, expert în celule stem și biologie regenerativă.

Numărul de  celulelor care supraviețuiesc chimioterapiei este limitat și, din această cauză, detectarea acestora reprezintă o provocare. Pentru a putea studia astfel de celule, oamenii de știință au folosit un șoricei modificați din punct de vedere genetic care sufereau de leucemie mieloidă acută. Celulele acestui tip de cancer au fost modificate astfel încât să producă proteine bioluminescent și fluorescente.

Am studiat celulele când cancerul a recidivat, atunci putând fi studiată rezistența celulelor, deoarece este evident din punct de vedere clinic”, a spus autorul principal Nick van Gastel. „Dar am izolat și celulele în punctul de răspuns maxim al chimioterapiei, care este practic momentul în care au rămas cele mai puține celule. Acestea sunt celulele care au îndurat stresul chimioterapic și care pot provoca acum recidiva”.

Cercetătorii au descoperit că celulele rămase după chimioterapie au trecut printr-o schimbare temporară a metabolismului. Mai exact, au schimbat modul în care au folosit glutamina, direcționând-o aproape exclusiv către producția de nucleotide.

Acest lucru deschide un set cu totul nou de posibilități pentru eliminare acestor celule, deoarece nu mai căutăm doar medicamente care pot viza mutații genetice, lucru dificil de făcut”, a spus Van Gastel. „Procesele metabolice sunt conduse de enzime și dintr-un punct de vedere chimic, ele sunt mult mai ușor de vizat farmacologic folosind molecule mici și medicamente.

Studiul a fost publicat în Cell Metabolism.

Citește și:

Un studiu a identificat impactul mutațiilor unei gene importante asupra cancerului de sânge

A fost descoperit modul în care mutaţiile conduc la apariţia celor mai multe cazuri de leucemie

O abordare diferită: de ce nu facem cancer mai des?

Terapiile utilizate împotriva cancerului ar putea fi soluţia în tratarea coronavirusului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase