Home » Știință » Matematica dezvăluie că am putea călători în timp, dar nu și cum să facem asta

Matematica dezvăluie că am putea călători în timp, dar nu și cum să facem asta

Matematica dezvăluie că am putea călători în timp, dar nu și cum să facem asta
La baza acestei abordări se află interpretarea timpului ca o a patra dimensiunea, care ar putea fi „traversată”. Credit foto: Pixabay
Publicat: 05.10.2020

La baza acestei abordări se află interpretarea timpului ca o a patra dimensiune, care ar putea fi „traversată”.

Doi matematicieni susțin că inconsistența logică despre care se crede că se află la bază călătoriei în timp nu există de fapt și, prin urmare, este teoretic posibil ca cineva să poată călători înapoi în timp și să schimbe realitatea. „Dacă timpul este pur și simplu a patra dimensiune, atunci este firesc să ne întrebăm de ce nu ne putem mișca prin ea. Teoria relativității generale a lui Einstein prezice existența buclelor de timp sau a călătoriilor în timp, unde un eveniment poate fi atât în trecut, cât și în viitorul său, explică Germain Tobar, student al Universității din Queensland, Australia, citat de IFL Science.

Atunci când vorbim despre călătoria în timp, experții aduc aminte de „paradoxul bunicilor” pentru a explica de ce un astfel de efort este imposibil. Astfel, dacă un călător își împiedică bunicii să se întâlnească, acesta nu va mai exista și, prin urmare, nu vor putea niciodată să împiedice întâlnirea. Numeroși scriitori de SF care au tratat tema călătoriei în timp au „ocolit” problema, astfel încât personajele lor schimbă doar aspecte care nu împiedică propria lor existență.

Călătoria în timp nu se supune logicii din science fiction

Tobar și supervizorul său, dr. Fabio Costa, arată că nu există nicio cerință logică pentru ca călătorii în timp să nu facă schimbări masive asupra istoriei. „Să spunem că călătoriți în timp în încercarea de a opri pacientul zero al Covid-19 să nu fie expus virusului”, a spus Costa. „Totuși, dacă ați opri că acest eveniment să nu se infecteze, acest lucru ar elimina motivația pentru a vă întoarce și de a opri pandemia în primul rând.”

Cum rezolvă cei doi acest paradox? Soluția acestora indică faptul că universul s-ar regla, deși modelul pe care îl descriu cei doi în lucrarea lor implică o lume simplificată în care cauza și efectul sunt reprezentate de bilele de biliard care se lovesc reciproc, ele sugerează că mediile umane mai complexe funcționează la fel.

„În exemplul pacientului cu zero al COVID-19, am putea încerca să oprim infectarea pacientului zero, dar procedând astfel, altcineva va deveni pacientul zero, a spus Tobar. Deși s-ar putea să schimbăm istoria, aceste schimbări ar fi realizate doar în așa fel încât să mai existăm și avem un motiv să facem o astfel de călătorie, evitând orice paradox.

Dacă călătoria în timp este posibilă, ne-am putea întreba, într-o versiune a paradoxului lui Fermi, de ce călătorii din viitor nu ne-au vizitat, sau să se prezinte la evenimentele la care au fost invitați în mod specific. „În timp ce călătoria în timp este posibilă în mod logic, ar putea exista restricții suplimentare”, a declarat Tobar. „Alternativ, evenimentele se ajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox, astfel încât paradoxul să nu se întâmple, deci poate că cineva s-a întors de fapt, dar nu a devenit un eveniment public. Astfel, în loc de mușamalizările guvernamentale legile fizicii ar putea fi cele care ascund adevărul.

Citește și:

Teorie inedită: OZN-urile sunt de fapt oameni care călătoresc din viitor

Există două tipuri de călătorie în timp, iar una dintre ele a fost descoperită în urmă cu peste 100 de ani

Top 10 filme SF din toate timpurile

Călătoria în timp este posibilă, dar cu o condiţie care reprezintă una dintre marile mistere ale Universului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase