Cum ar putea răcelile de sezon să ne protejeze de infecția cu noul coronavirus

02 10. 2020, 09:06

Răcelile de sezon nu sunt deloc distractive, însă noi cercetări sugerează că oamenii care au avut astfel de răceli în trecut pot fi mai protejați în fața noului coronavirus SARS-CoV-2.

Studiul mai sugerează că imunitatea la noul virus ar putea dura mai mult timp, posibil chiar o viață întreagă.

Studiul a fost publicat în mBio și este primul care arată că virusul SARS-CoV-2 induce celule B de memorie, celule imunitare cu durată lungă de viață care detectează patogeni, creează anticorpi pentru a-i distruge și îi țin minte pe viitor. Astfel că, data viitoare când acel patogen încearcă să intre în corp, acele celule B de memorie se vor activa chiar mai rapid pentru a înlătura infecția.

Celulele B de memorie pot supraviețui zeci de ani

Având în vedere că celulele B de memorie pot supraviețui zeci de ani, acestea i-ar putea proteja pe supraviețuitorii de COVID-19 pentru mult timp, însă pentru a confirma acest lucru sunt necesare cercetări mai amănunțite.

Noul studiu a fost făcut cu ajutorul mostrelor de sânge de la 26 de oameni care se recuperau în urma infecțiilor ușoare și moderate cu COVID-19, precum și 21 de mostre de la donatori sănătoși care au fost colectate în urmă cu 6 – 10 ani, cu mult timp înainte să fie expuși la COVID-19. Cu ajutorul acelor mostre, autorii studiului au măsurat nivelurile de celule B de memorie și de anticorpi care vizează părți specifice din proteina S (S vine de la „Spike”, aspectul caracteristic, cu „țepi”, al virusului). Această proteină există în toate coronavirusurile și este esențială pentru infectarea celulelor.

Celulele B de memorie atacă fără discriminare

Proteina S arată și se comportă diferit în fiecare coronavirus, dar una dintre componentele sale, subunitatea S2, rămâne aproape la fel mereu. Celulele B de memorie nu pot diferenția între subunitățile S2 din coronavirusuri diferite, astfel că le atacă fără discriminare. Studiul a descoperit că acest lucru este adevărat în cazul betacoronavirusurilor, o subclasă care include două virusuri de răceală precum și SARS, MERS și SARS-CoV-2.

Care este următorul pas

Totuși, studiul nu arată nivelul de protecție oferit de celulele B de memorie și modul în care sănătatea pacientului este influențată, potrivit MedicalXpress.

„Acesta este următorul pas. Va trebui să evedem dacă aceste celule B de memorie au legătură cu simptomele mai ușoare și durata mai scurtă o bolii, sau dacă cresc eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19”, a spus David Topham, cel care conduce laboratorul care a desfășurat studiul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au privit la microscop cum „înflorește” noul coronavirus în celulele creierului

O cercetătoare fugită din China afirmă că are dovada că originea COVID-19 este într-un laborator din Wuhan

Noi imagini tulburătoare arată cum inundă COVID-19 celulele plămânilor

AstraZeneca a primit undă verde. Studiile clinice privind vaccinul împotriva COVID-19 au fost reluate