Caz medical tulburător: O femeie asimptomatică a răspândit particule de SARS-CoV-2 timp de 70 de zile

07 11. 2020, 10:00
Sursa foto: NIAID-RML

Până acum, un lucru este cert despre SARS-CoV-2. Efectele virusului variază considerabil de la om la om. În timp ce pandemia continuă, noul coronavirus ne surprinde tot mai mult.

O echipă de cercetători și medici au relatat despre cazul unei femei diagnosticate cu leucemie care nu a avut niciun simptom de COVID-19, însă după 70 de zile de la primul test pozitiv, femeia încă răspândea particule infectate cu SARS-CoV-2.

Acest rezultat este mult mai îndelungat decât relatări anterioare despre adulți internați în spital care au răspândit particule de SARS-CoV-2 timp de până la 20 de zile, după diagnosticarea inițială. Totodată, alți oameni au răspândit material genetic de la virus timp de până la 63 de zile după apariția inițială a simptomelor.

Un semnal de alarmă pentru medici și experți

Noul raport ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru medici și experții medicali. Se pare că oamenii fără simptome și care au un sistem imunitar slăbit, precum bolnavii de cancer, pot răspândit virusul SARS-CoV-2 pentru o perioadă foarte lungă de timp. În acest caz, a fost vorba chiar de luni întregi.

„Deși este dificil să extrapolăm de la un singur pacient, datele noastre sugerează că o răspândire pe termen lung al virusului ar putea fi un motiv de îngrijorare în cazul unor pacienți imunocompromiși”, au scris oamenii de știință.

În jur de 3 milioane de oameni din SUA au un tip de afecțiune medicală care le compromite sau slăbește sistemul imunitar, astfel devenind vulnerabili la infecție. Bolnavii de cancer și pacienții care au suferit un transplant cărora li se administrează medicamente imunosupresoare sunt doar câteva dintre exemple.

De ce ar fi rămas femeia infecțioasă atât de mult timp

Însă, proporția cazurilor asimptomatice de COVID-19 încă este neclară. Pericolul este că acești purtători de virus ar putea să-și vadă cu ușurință de traiul zilnic fără să știe că sunt capabili să răspândească virusul, potrivit Science Alert.

Totuși, acesta este „cel mai lung caz al unei persoane care a fost în mod activ infectată cu SARS-CoV-2 și a rămas asimptomatică”, potrivit echipei de cercetare. Experții cred că femeia a rămas infecțioasă atât de mult timp pentru că sistemul său imunitar deja compromis nu a permis dezvoltarea unei reacții.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imunitatea celulelor T împotriva COVID-19, prezentă la adulți la șase luni de la infecția inițială

O persoană cu COVID-19 poate să infecteze jumătate din persoanele alături de care locuiește, în doar câteva zile

Subiectul unui nou film: COVID-19 trece prin noi mutații și SUA rămân în carantină până în 2024

Simptomele de Covid-19 se modifică. Un medic susține că boala ar putea fi cronică