Home » Știință » Cercetătorii au descoperit țesut în ochiul uman care este rezistent la virusul SARS-CoV-2

Cercetătorii au descoperit țesut în ochiul uman care este rezistent la virusul SARS-CoV-2

Cercetătorii au descoperit țesut în ochiul uman care este rezistent la virusul SARS-CoV-2
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 05.11.2020

Noi cercetări sugerează că, de fapt, corneea ochiului poate rezista infecției cu noul coronavirus.

Deși, virusul herpes simplex poate infecta corneea și se poate răspândi în alte locuri ale corpului în cazul pacienților cu un sistem imunitar compromis, iar virusul Zika a fost descoperit în lacrimi și țesutul corneei, SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, pare să nu se poată reproduce în corneea umană.

Totuși, oamenii de știință încă trebuie să stabilească dacă alte țesuturi din jurul sau interiorul corneei, precum glandele lacrimale sau conjunctiva, sunt vulnerabile în fața virusului.

Ce arată studiul cercetătorilor

Noile descoperiri au fost publicate în jurnalul Cell Reports.

„Rezultatele noastre nu demonstrează că toate corneele sunt rezistente. Însă fiecare cornee de origine umană pe care am testat-o a fost rezistentă la noul coronavirus. Este încă posibil ca un subgrup de oameni să aibă cornee care susțin dezvoltarea virusului, însă niciuna dintre corneele studiate de noi nu a susținut dezvoltarea SARS-CoV-2”, a explicat Jonathan J. Miner, autor principal al noului studiu.

Cercetătorii au identificat substanțe cheie în țesutul corneei

„Unii bolnavi de COVID-19 prezintă simptome care afectează ochii, precum conjunctivită, însă nu este clar dacă infecția virală cauzează în mod direct aceste simptome. Ar putea avea legătură cu o inflamație secundară. Corneea și conjunctiva au receptori pentru noul coronavirus, însă, în timpul studiilor noastre, am descoperit că virusul nu s-a reprodus în cornee”, a adăugat oftalmologul Rajendra S. Apte.

Cercetările anterioare asupra țesutului corneei umane și de la șoareci au demonstrat că virusul Zika putea fi eliminat prin lacrimi, iar oamenii de știință au dorit să afle dacă ar fi posibil ca SARS-CoV-2 să intre în corp prin cornee. Apte, Miner și colegii lor au testat acea ipoteză și au expus țesutul ocular la diferite virusuri și au observat dacă patogenii se puteau dezvolta în acel mediu. De asemenea, cercetătorii au identificat substanțe cheie în țesutul corneei care poate ajuta sau inhiba dezvoltarea virală.

„Este important să respectăm abilitățile acestui virus”

„Datele noastre sugerează că noul coronavirus nu pare să fie capabil să penetreze corneea”, a declarat Apte.

Cu toate acestea, Miner a adăugat că din cauza necunoscutelor privind glandele lacrimale și conjunctiva este prea devreme să concluzionăm că protejarea ochilor nu este necesară, potrivit MedicalXpress.

„Este important să respectăm abilitățile acestui virus și să luăm măsurile necesare. Am putea afla că protejarea ochilor nu este necesară împotriva infecției în comunitatea generală, însă studiile noastre reprezintă doar începutul. Avem nevoie de mai multe studii clinice pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine toate potențialele rute de transmitere a SARS-CoV-2, inclusiv în cazul ochilor”, a explicat Miner.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un ADN special din ochii bufnițelor ar putea funcționa drept o „super-lentilă” cu vedere nocturnă

Cercetătorii au identificat procesul care permite regenerarea neuronilor din ochi și creier

Primul ochi bionic uman din lume este gata și așteaptă să fie implantat

Ce au în comun mişcările ochilor la şoareci şi oameni

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase