Noi cercetări susțin că unele găuri negre ar putea fi la fel de mari ca o întreagă galaxie

06 02. 2021, 18:00

Oamenii de știință susțin într-un nou studiu că ar putea exista găuri negre la fel de mari precum o întreagă galaxie, mult mai mari decât găurile negre supermasive.

„Găurile negre supermasive pot ajunge până la aproape 100 de miliarde de mase solare. Dacă definim un SLAB ca fiind mai mare, atunci raza sa poate fi cel puțin la fel de mare ca Sistemul Solar. Argumentele dinamice sugerează că masa maximă a unui SLAB din Universul nostru ajunge la 100 de miliarde de mase solare, având o dimensiune comparabilă cu cea a galaxiei”, a explicat Bernard Carr, astronom la Universitatea Regina Maria din Londra și unul dintre autorii studiului.

Acești monștri cosmici, porecliți „găuri negre stupefiant de mari” („stupendously large black holes” sau SLAB), ar putea depăși constrângerile de masă și dimensiune care par să limiteze găurile negre supermasive, potrivit noilor cercetări desfășurate de Carr și colegii săi.

Cum s-ar fi format „găurile negre stupefiant de mari”

Noul studiu a fost publicat în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Aceste găuri negre ar putea fi mai mari decât un întreg sistem solar și poate chiar la fel de mari ca galaxia Calea Lactee.

Cheia cercetărilor pare să fie faptul că aceste găuri negre s-ar fi format în spațiul intergalactic în timpul zilelor de la începutul Universului, spre deosebire de găurile negre supermasive care se dezvoltă prin faptul că se „delectează” cu stelele din centrul galaxiei. Având în vedere că se formează diferite, SLAB nu pot fi constrânse de aceleași limitări de dimensiune precum găurile negre supermasive, potrivit Futurism.

Ar putea justifica mare parte din materia neexplicată a Universului

Dacă aceste găuri negre teoretice sunt reale, ar putea ajuta oamenii de știință să dezvăluie misterele materiei întunecate, substanța invizibilă care ar reprezenta mare parte din masa Universului, a precizat Carr. Dacă într-adevăr există în spațiul interstelar, aceste găuri negre „stupefiant de mari” și alte găuri negre primordiale ar putea justifica mare parte din materia neexplicată a Universului.

Cu toate acestea, Carr a subliniat că „nu știm cu certitudine dacă SLAB există”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O gaură neagră care „mușcă” dintr-o stea la fiecare 114 zile, descoperită de astronomi

NASA anunță că o gaură neagră supermasivă a dispărut fără urmă. Cum poate fi explicat fenomenul

Pământul este, de fapt, mult mai aproape de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre

O gaură neagră foarte rară, din urmă cu 12 miliarde de ani, răstoarnă tot ce știau astronomii despre evoluția cosmică