Home » Stiinta » Simulare uimitoare de la Agenția Spațială Europeană: Cum va arăta Calea Lactee peste 400.000 de ani

Simulare uimitoare de la Agenția Spațială Europeană: Cum va arăta Calea Lactee peste 400.000 de ani

Ioana Matei 12.13.2020
Simulare uimitoare de la Agenția Spațială Europeană: Cum va arăta Calea Lactee peste 400.000 de ani
6. Calea Lactee ar putea fi presărată cu lumi oceanice. Lumile oceanice, fiind descrise ca având cantități semnificative de apă la suprafață sau sub suprafață, sunt surprinzător de comune în Sistemul Solar. Terra este cu siguranță un astfel de loc, însă satelitul Europa al lui Jupiter ar găzdui mări vaste sub „carapacea” sa înghețată, iar satelitul Enceladus al lui Saturn este cunoscută pentru gheizerele sale. De fapt, comunitatea științifică se pregătește pentru trimiterea unei sonde pe unul dintre sateliți care ar putea ateriza în anii 2030. Un studiu publicat în iunie a arătat că din 53 de exoplanete analizate de cercetători aproape un sfert ar putea deține condițiile potrivite pentru a fi considerate lumi oceanice, ceea ce sugerează că astfel de lumi ar putea fi relativ comune în galaxia noastră. Sursa foto: ESA

Agenția Spațială Europeană (ESA) a realizat o simulare prin care explică modul în care va arăta cerul nopții peste sute de mii de ani, cu ajutorul observatorului spațial Gaia.

În noua simulare, 40.000 de stele, toate situate la 325 de ani-lumină de Soarele nostru, se deplasează prin spațiu, lăsând lumină în urma lor. Fiecare punct de lumină reprezintă un obiect real din Calea Lactee și fiecare urmă strălucitoare arată mișcarea estimată a obiectului prin galaxie în următorii 400.000 de ani.

GALERIE FOTO

Dungile mai luminoase și rapide sunt situate mai aproape de sistemul nostru solar, în timp ce dungile mai estompate și lente sunt situate mult mai departe.

Un tipar surprinzător descoperit de oamenii de știință

Potrivit cercetătorilor de la ESA, simularea prezintă un tipar surprinzător: până la sfârșitul animației, majoritatea stelelor par a fi grupate în partea dreaptă a ecranului, în timp ce partea stângă rămâne relativ goală. Asta nu s-a întâmplat pentru că stelele sunt atrase de o gaură neagră nou-născută, ci pentru că pur și simplu Soarele nostru se mișcă constant, făcând stelele trecătoare să apară mai grupate în direcția opusă.

„Dacă vă imaginați că vă deplasați printr-o mulțime de oameni care stau nemișcați, atunci în fața voastră oamenii vor părea să se îndepărteze pe măsură ce vă apropiați de ei, în timp ce în spatele vostru oamenii vor părea tot mai aproape în timp ce vă îndepărtați de ei. Acest efect are loc și datorită mișcării Soarelui față de stele”, au explicat oamenii de știință, potrivit Live Science.

Un adevărat „mozaic de licurici cosmici”

Acest „mozaic de licurici cosmici” a fost posibil cu ajutorul datelor obținute de satelitul Gaia (EDR3). Datele conțin informații despre mai mult de 1,8 miliarde de obiecte cerești, inclusiv poziții precise, viteza și traiectoria orbitală a mai mult de 330.000 de stele aflate la 325 de ani-lumină distanță de Pământ, iar cele 40.000 de stele reprezentate în simulare au fost alese la întâmplare, potrivit unui comunicat de presă al ESA.

Satelitul Gaia a fost lansat în 2013 cu misiunea exclusivă de a măsura pozițiile, distanțele și mișcările stelelor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA: Jumătate dintre stelele asemănătoare Soarelui din Calea Lactee sunt înconjurate de lumi locuibile

Structurile ciudate descoperite în Calea Lactee sunt, de fapt, rămășițele unei coliziuni violente

Astronomii au descoperit o planetă ”rătăcită” în Calea Lactee

Top 10 exoplanete unice din Calea Lactee