Nanoparticulele cu oxid de zinc vindecă problema militarilor cu picioarele urât mirositoare

31 01. 2021, 15:00
Sursă foto: Unsplash

A fi în armată aduce o gamă întreagă de riscuri. Mirosul piciorului este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă cei din forțele militare. În încercarea de a elimina duhoarea care emană de la picioarele cadeților, Royal Thai Airforce a creat niște șosete care sunt acoperite cu nanoparticulele de oxid de zinc. Rezultatele au fost neașteptat de bune.

Cercetarea, încă nepublicată, a fost prezentată la Congresul Academiei Europene de Dermatologie și Venereologie (EADV). Evenimentul a avut loc online în perioada 29-31 octombrie 2020. Autorii studiului au explicat cum aproape 40% dintre cadeții din grupele navale thailandeze dezvoltă leziuni la picioare. Acestea apar din cauza unei infecții bacteriene numită cheratoliză fără sâmburi, fiind printre cele mai răspândite printre soldați.

Cauzată de bacterii care erodează cheratina pe talpa piciorului, cheratoliza fără sâmburi se caracterizează prin apariția unor mici semne și un miros distinctiv de brânză. Având în vedere că s-a demonstrat deja că nanoparticulele de oxid de zinc posedă proprietăți antibacteriene, cercetătorii au decis să-și testeze eficacitatea în tratarea acestei afecțiuni fetide., informează IFLScience.

Nanoparticulele cu oxid de zinc previn apariția infecțiilor

Un total de 148 de cadeți navali au fost repartizați la un curs de antrenament de două săptămâni. Dintre aceștia, jumătate au fost echipați cu șosete acoperite cu nanoparticule, pe toată durata exercițiului. Nivelurile de miros ale picioarelor au fost evaluate la începutul și la sfârșitul studiului.

Rezultatele arată o scădere a intensității mirosului urât în rândul celor cu șosete tratate până la sfârșitul cursului. În schimb, cadeții care nu au primit încălțăminte specială nu au văzut o astfel de schimbare în privința mirosului emanat de picior.

Pentru a asigura eficiența acestui test, cadeților li s-a recomandat să poarte șosetele atribuite timp de minimum opt ore pe zi, pe parcursul perioadei de studiu de două săptămâni. Li s-a mai recomandat, în mod explicit, să nu folosească niciun fel de deodorant pe picioare.

Ce au descoperit oamenii de știință, în urma testului

Doar 15,7% dintre cadetele care purtau șosete infuzate cu nanoparticule au dezvoltat cheratoliză fără sâmburi în timpul exercițiului. Asta comparativ cu 40,5% dintre cei care purtau șosete obișnuite.

Explicând motivația din spatele acestui studiu, autorul principal dr. Punyawee Ongsri a făcut o serie de declarații. „În timp ce finalizam un stagiu de ofițer naval în departamentul medical, am văzut un număr mare de infecții ale piciorului la personalul militar. Am căutat o modalitate de a preveni și trata aceste infecții fungice și bacteriene și acele afecțiuni asociate”, a afirmat el.

„Aceste șosete ar putea oferi o nouă variantă de prevenție, atât pentru personalul militar, cât și pentru cei susceptibili la aceste condiții jenante și neplăcute. Continuăm cercetarea cu alte materiale textile. Sperăm să tratăm și să prevenim dezvoltarea infecțiilor bacteriene și fungice„, a mai adăugat specialistul.

Vă recomandăm să citiți și:

Care sunt rasele de câini care pot mirosi coronavirusul

A fost inventat aparatul care îţi arată dacă miroşi a transpiraţie

Chiuvetă urât mirositoare? Iată câteva metode sigure şi la îndemână de a scăpa de problemă

De unde provine mirosul cărţilor vechi?