Home » D:News » Care sunt rasele de câini care pot mirosi coronavirusul

Care sunt rasele de câini care pot mirosi coronavirusul

Care sunt rasele de câini care pot mirosi coronavirusul
Sursa foto: Facebook Medical Detection Dogs
Publicat: 15.07.2020

Un studiu pentru a vedea dacă într-adevăr câinii pot depista coronavirusul merge „foarte bine”, potrivit organizației caritabile care se ocupa de acesta.  

Șase câini sunt momentan dresați de către Medical Detection Dogs în Milton Keynes, Marea Britanie.

Claire Guest, co-fondatorul și directorul executiv al organizației, a spus că deja câinii prezintă semne că vor putea să miroasă virusul. Guest a dresat anterior câini pentru a depista mirosul malariei, cancerului și al maladiei Parkinson.

„Studiul evoluează foarte bine și semnele sunt pozitive”, a declarat Guest.

Norman, Digby, Storm, Star, Jasper și Asher vor fi dresați să miroasă virusul pe șosete, măști de protecție și ciorapi sterili purtați de personalul medical din Londra.

Câinii vor putea să verifice până la 250 de oameni pe oră

Echipa se așteaptă că 3.200 de mostre să fie livrate săptămâna viitoare. Oamenii de știință vor determina dacă acestea conțin virusul iar câinii vor primi sarcina de a depista mostrele pozitive și de a-i alerta pe dresori.

Guest a mai spus că Asher, câinele pe care l-a salvat chiar ea, înregistrează progrese „excepționale”. Câinele din rasa cocker spaniel a trebuit să schimbe șapte familii înainte să fie găsit de dr. Guest.

„Deja învățase cum să depisteze malaria și Parkinson așa că știam că ar fi potrivit pentru un astfel de studiu. A găsit mirosul de antrenament fără nicio greșeală”, a mai explicat Guest.

„Asher este liderul, iar Storm este și el foarte priceput. Este foarte determinat și face totul cu plăcere”, a mai adăugat Guest.

După opt săptămâni de dresaj, câinii care au succes vor fi mutați în faza a doua pentru a fi testați în situații pe viu.

Schema ar putea fi extinsă iar câinii vor putea să verifice până la 250 de oameni pe oră, cel mai probabil la aeroporturi. Câinii ar putea fi folosiți și la centre de testare.

Studiul, sponsorizat cu 500.000 de lire sterline de fonduri guvernamentale, implică oameni de știință de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, precum și Durham University.

Labradorul care a mirosit un cancer la sân greu de depistat prin metode convenționale

Dr. Guest a început să dreseze câini să depisteze cancer în 2002, iar în 2008 a fondat organizația caritabilă Medical Detection Dogs.

Un an mai târziu, labradorul său Daisy, dresat să depisteze cancer de prostată și de vezică, a început să o lovească cu laba pe piept, informează BBC.

Medicii au descoperit că Guest avea cancer la sân atât de adânc încât ar fi fost greu de găsit dacă nu primea avertisment de la câinele său.

„Știu din propria experiență cât de inteligenți sunt acești câini. Sunt pregătiți pentru astfel de sarcini și noi suntem foarte optimiști că putem ajuta în lupta cu noul coronavirus”, a mai spus Guest.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum arată şi câte kilograme are cel mai mare câine din lume la ora actuală?

Un an din viața unui câine nu este, de fapt, echivalentul a șapte ani la om. Cum au demontat cercetătorii mitul

Augie, un golden retriever, a devenit cel mai bătrân câine din rasa sa. Ce cadouri a primit de ziua sa

5 lucruri pe care noi le facem, dar care îi derutează pe câinii noştri

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase