Craterul Jezero, locul în care va amartiza Perseverance pe Marte. Cândva acolo curgea un râu

18 02. 2021, 11:00

Roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity sunt așteptați să amartizeze pe Marte în 18 februarie 2021, iar NASA a ales locul perfect pentru amartizare, acesta fiind Craterul Jezero.

Craterul este situat în regiunea Isidis Planitia, la nord de ecuator în emisfera estică a Planetei Roșii. Această câmpie este situată în interiorul unui bazin cu o lățime de 1.200 de kilometri care a fost creat în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani atunci când o cometă sau un asteroid uriaș a lovit Marte.

Un meteorit mai mic, cândva mai târziu, a creat Jezero în acest bazin de impact. Dovezile sugerează că un râu curgea cândva prin Craterul Jezero, acolo unde forma o deltă care a secat demult, potrivit NASA.

Jezero era, de fapt, un lac în urmă cu 3,9 miliarde de ani

Dacă totul va decurge cum trebuie, Perseverance va face parte dintr-o serie de amartizări de succes. Spre exemplu, nava spațială robotică numită Phoenix a ajuns într-o regiune marțiană numită Vastitas Borealis în 2008 și a funcționat timp de 5 luni. Acel loc este echivalentul regiunii Alaska din punct de vedere al latitudinii. Apoi, la data de 20 iulie 1976, Viking 1 a devenit a doua navă spațială care amartiza pe Marte. De asemenea, Viking 1 a fost prima sonda de aterizare care și-a dus cu succes misiunea până la capăt.

Perseverance are o țintă de aterizare care măsoară între 7,7 și 6,6 kilometri în interiorul Craterului Jezero. Delta și marginea craterului pot fi văzute în imaginile din galeria foto. Cândva în urmă cu 3,9 miliarde de ani, Jezero era, de fapt, un lac care avea o adâncime considerabilă, potrivit Live Science.

Misiunea Perseverance și „cele șapte minute de teroare”

Nava spațială va brăzda cerul marțian precum un meteor la data de 18 februarie, pe măsură ce intră în atmosfera planetei cu o viteză de aproape 20.000 de kilometri pe oră, a explicat Allen Chen, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA

După aproximativ șapte minute, roverul Perseverance își va reduce din viteză pentru a ateriza ușor în Crateruș Jezero. Acest interval este cunoscut drept „cele șapte minute de teroare” de către cercetătorii NASA pentru că decalajul de timp dintre Terra și Marte înseamnă că agenția spațială nu poate interveni dacă ceva nu decurge cum trebuie în timpul amartizării.

Perseverance va fi prima misiune care va colecta roci și regolit de pe Marte

Oamenii de știință care au ales locul de amartizare pentru Perseverance știau că Jezero conține sedimente de lut și carbonați, acestea fiind dovezi că apa a trecut cândva prin canalele care transportau sedimente pentru a crea o deltă aici. Apa, fiind unul dintre ingredientele necesare vieții, este un indiciu promițător că roverul Perseverance ar putea descoperi micro fosilizați.

După amartizare, roverul Perseverance va colecta mostre pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă geologia și climatul din trecutul planetei. Așadar, Jezero a fost ales cu un anumit scop, acela de a căuta semne ale vieții microbiene antice. Pentru a descoperi aceste indicii, Perseverance va colecta mostre de roci, regolit și chiar praf. De fapt, Perseverance va fi prima misiune care va colecta și va salva roci și regolit de pe Marte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un istoric al Sistemul Solar: Peste 100.000 de noi cratere au fost descoperite pe suprafața Lunii

Imagini incredibile dezvăluie un misterios crater triplu format pe planeta Marte

Misiunea Perseverance pe Marte. Ingenuity, primul elicopter care zboară pe o altă planetă

Roverul Perseverance al NASA va trece prin „șapte minute de teroare” înainte să aterizeze pe Marte. Ce înseamnă asta și la ce trebuie să ne așteptăm