Home » Știință » Misiunea Perseverance pe Marte. Ingenuity, primul elicopter care zboară pe o altă planetă

Misiunea Perseverance pe Marte. Ingenuity, primul elicopter care zboară pe o altă planetă

Publicat: 17.02.2021

Ingenuity, un experiment tehnologic, se pregătește pentru primul zbor controlat pe Planeta Roșie. Atunci când roverul Perseverance al NASA va ateriza pe Marte la data de 18 februarie 2021, acesta va avea la bord un pasager mic și vânjos, anume Ingenuity, elicopterul pentru Marte.

Elicopterul cântărește în jur de 1,8 kilograme pe Pământ și are un fuzelaj de mărimea unei cutii cu șervețele. Inginerii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din California de Sud știau că este posibil din punct de vedere teoretic să zboare în atmosfera subțire a lui Marte, însă nimeni nu era sigur dacă va putea fi construit un vehicul destul de puternic pentru a zbura, comunica și supraviețui în mod autonom având în vedere restricțiile extreme asupra masei sale.

Ingenuity a trecut cu brio de vibrațiile intense ale lansării din 30 iulie 2020, trecând cu bine și de verificările cercetătorilor în timp ce așteaptă să cadă prin atmosfera marțiană. Totuși, primul zbor al elicopterului va avea loc abia după o lună de la aterizare pentru că inginerii NASA care se ocupă de rover și elicopter au nevoie de timp pentru a se asigura că ambii roboți sunt pregătiți.

Iată câteva lucruri esențiale despre Ingenuity, primul elicopter care va zbura pe o altă planetă:

1.Ingenuity este un test de zbor experimental

Elicopterul pentru Marte este o demonstrație de tehnologie, adică un proiect care încearcă să testeze o capabilitate nouă pentru prima dată. Printre demonstrațiile de tehnologie anterioare de succes se numără roverul pentru Marte, Sojourner și Mars Cube One (MarCO) CubeSats care au zburat pe lângă Planeta Roșie.

Elicopterul nu transportă instrumente științifice și nu face parte din misiunea științifică Perseverance. Scopul lui Ingenuity este strict ingineresc. Elicopterul trebuie să demonstreze zborul în atmosfera extrem de subțire a planetei, care are în jur de 1% din densitatea atmosferei de pe Terra. Ingenuity va încerca până la cinci teste de zbor în decurs de 30 zile marțiene (31 zile pământene).

2. Nu va fi deloc ușor pentru Ingenuity să încerce primul zbor controlat pe o altă planetă

Având în vedere că atmosfera lui Marte este atât de subțire, Ingenuity este conceput să fie ușor, lamele rotoarelor fiind mult mai mari și învârtindu-se mult mai rapid decât în cazul unui elicopter cu masa lui Ingenuity pe Terra.

De asemenea, Planeta Roșie are temperaturi extrem de scăzute, atingând – 90 de grade Celsius în timpul nopții la craterul Jezero, locul de aterizare al roverului și elicopterului. Aceste temperaturi vor forța limitele lui Ingenuity. Testele pe Pământ la temperaturile estimate au indicat că Ingenuity ar trebui să funcționeze așa cum a fost conceput, însă oamenii de știință sunt nerăbdători să afle cum va decurge adevăratul test pe Marte.

„Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le face Ingenuity pe Marte este să treacă cu bine de prima noapte pe planetă”, a spus Tim Canham, directorul de operațiuni al misiunii de la JPL.

3. Ingenuity depinde de misiunea Perseverance

Ingenuity este „cuibărit” sub roverul Perseverance, fiind acoperit pentru a fi protejat în momentul aterizării. Atât roverul cât și elicopterul sunt adăpostite în interiorul unui nave spațiale similare unei scoici. Sistemul electric al navei spațiale Mars 2020 încarcă periodic bateriile lui Ingenuity în timpul călătoriei spre Planeta roșie.

4. Ingenuity este destul de deștept (pentru un robot)

Totuși, controlorii lui Ingenuity de la JPL nu vor putea să vadă date sau imagini de la fiecare zbor decât după ce acestea vor avea loc. Astfel, Ingenuity va trebui să ia unele decizii de unul singur, bazându-se pe parametri stabiliți de inginerii săi de pe Terra. În timpul zborului, Ingenuity va analize datele senzorului și imaginile terenului pentru a se asigura că rămâne pe traiectoria de zbor concepută de inginerii săi, potrivit SciTechDaily.

5. Cum va măsura echipa Ingenuity succesul misiunii

Având în vedere natura experimentală a lui Ingenuity, echipa de cercetători are o listă lungă cu reușite pe care elicopterul trebuie să le atingă înainte să decoleze și să aterizeze în primăvara anului 2021. Totuși, echipa va sărbători fiecare dintre aceste realizări:

  • Supraviețuirea călătoriei spre Marte și aterizarea pe Planeta Roșie
  • Lansarea în siguranță din roverul Perseverance
  • Menținerea temperaturii în mod autonom pe timpul nopților marțiene reci
  • Încărcarea în mod autonom cu propriul panou solar
  • Comunicarea cu succes printr-un subsistem de la bordul roverului cunoscut drept Mars Helicopter Base Station

6. Ce s-ar putea întâmpla dacă Ingenuity va avea succes

Ingenuity este conceput pentru a demonstra tehnologiile și operațiunile necesare pentru zborul în atmosfera marțiană. Dacă misiune va avea succes, aceste tehnologii și experiența zborului unui elicopter pe o altă planetă ar putea permite dezvoltarea altor vehicule zburătoare care ar putea face parte din viitoarele misiuni umane și robotice pe Marte.

Un viitor elicopter pe Marte ar putea permite un punct de vedere unic care nu este oferit momentan de navele spațiale actuale, imagini de înaltă rezoluție și de recunoaștere pentru roboți și oameni, precum și acces la teren care este dificil pentru alte vehicul.  Un viitor elicopter ar putea chiar să transporte încărcături cruciale dintr-un loc în altul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Elicopterul Ingenuity al NASA a trecut un test important

Ingenuity, elicopterul care va explora Marte alături de roverul Perseverance

Cele mai așteptate misiuni spațiale din anul 2021: Luna, Marte și cel mai puternic telescop spațial din lume

Pe cine trebuie să informeze mai întâi NASA dacă Perseverance găsește forme de viață pe Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase