Home » Știință » Roverul Perseverance se pregătește de cea mai dificilă amartizare pe Planeta Roșie

Roverul Perseverance se pregătește de cea mai dificilă amartizare pe Planeta Roșie

Publicat: 14.02.2021

În curând, roverul Perseverance al NASA va trece prin cea mai dificilă aterizare încercată vreodată pe Marte, înainte să înceapă căutarea pentru viața extraterestră.

Atunci când va ajunge la Planeta Roșie, la data de 18 februarie, Perseverance va intra în atmosfera planetei cu o viteză de 20.000 de kilometri pe oră, străbătând cerul marțian ca un meteor înainte să aterizeze în Craterul Jezero, un loc pe care roverul Curiosity nu a avut capabilitățile tehnologice să-l exploreze.

Oamenii de știință au numit acest proces „cele șapte minute de teroare”.

Roverul va atinge solul marțian cu o viteză extrem de mică

Roverul Perseverance va trebui să supraviețuiască căldurii și decelerării intense, dar și să se asigure că amartizează în locul care trebuie. O parașută cu un diametru de 21 m va ajuta roverul să încetinească în timp ce încearcă să aterizeze în crater.

Apoi, o „macara” folosită și de Curiosity îi va permite lui Perseverance să coboare pe suprafața marțiană. După ce roverul ajunge pe Planeta Roșie, roțile sale vor atinge solul cu o viteză mai mică decât cea cu care unii oameni merg.

Cea mai crucială și mai periculoasă parte a misiunii

„Nu cred că exagerez atunci când spun că procesul de intrare, coborâre și aterizare (EDL) este cea mai crucială și mai periculoasă parte a misiunii. Succesul nu este niciodată asigurat, iar asta este cu atât mai adevărat atunci când încerci să aterizezi cel mai mare, greu și complicat rover construit vreodată în cel mai periculos loc în care s-a încercat până acum o aterizare”, a explicat Allen Chen, cercetător de la NASA.

De asemenea, roverul Perseverance va trebui să treacă prin acest proces de unul singur. Semnalele radio au nevoie de peste 11 minute pentru a ajunge înapoi pe Pământ, așa că întregul proces de EDL va fi desfășurat fără controlul oamenilor de știință.

De ce a fost ales Craterul Jezero pentru amartizare?

NASA a ales Craterul Jezero pentru amartizare pentru că cercetătorii cred că a fost cândva plin cu apă și ar fi găzduit o delta antică. Apa este demult dispărută, însă craterul este locul ideal pentru investigarea semnelor vieții antice.

Craterul este plin cu stânci abrupte, nisip, bolovani și urme de impact, toate acestea făcând amartizarea și mai dificilă. Atunci când roverul Perseverance va atinge suprafața marțiană, va trebui să o facă în apropiere de rămășițele deltei, acolo unde urme de organisme microbiene ar putea fi păstrate.

Evenimentul istoric va putea fi vizionat în direct

„Craterul Jezero este un loc magnific pentru știință. Însă, atunci când ne uităm din perspectiva aterizării, vedem pericol. Este o provocare formidabilă”, a mai spus Chen, potrivit CBS News.

Roverul Perseverance a fost lansat în iulie 2020 și este cel mai mare vehicul cu care NASA a încercat vreodată să aterizeze pe Marte, cântărind peste o tonă și transportând mai multe instrumente științifice decât Curiosity, care a amartizat în 2021. NASA va transmite în direct evenimentul istoric la data de 18 februarie, începând cu ora 21:15 (ora locală a României).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pe cine trebuie să informeze mai întâi NASA dacă Perseverance găsește forme de viață pe Marte

Misiunea Mars 2020. Roverul Perseverance al NASA pleacă într-o călătorie istorică pe Marte

7 informații esențiale despre misiunea roverului Perseverance

Ingenuity, elicopterul care va explora Marte alături de roverul Perseverance

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase