Schimbările climatice agravează și prelungesc sezonul alergiilor la polen

06 03. 2021, 10:00

Polenul de la plantele cu flori se deplasa uneori chiar și pe distanțe de sute de kilometri cu ajutorul vântului. Totuși, se pare că criza climatică a accelerat acea deplasare, astfel că sezonul de alergii în unele locuri din lume începe mult mai devreme, durează mai multă și devine mai sever în fiecare an.

În ultimele trei decenii, temperaturile mai crescute din cauza schimbărilor climatice au cauza creșterea duratei sezonului de polen în America de Nord cu până la 20 de zile pe an, au observat cercetătorii. În același timp, nivelurile mai crescut de dioxid de carbon (CO2) înseamnă că mai mult polen a fost produs în timpul primăverilor. Tendințe similare au fost observate și în Europa.

Acea creștere a polenului agravează nenumărate probleme respiratorii pentru oameni care suferă de alergii, însă mai există un fenomen care este deseori trecut cu vederea.

Polenul ajunge în noi zone și expune oameni la diferiți alergeni

Noi cercetări din sud-estul Germaniei au descoperit că modul în care polenul este transportat într-o lume tot mai caldă se schimbă odată cu tiparele meteorologice și circulația atmosferică, astfel că polenul ajunge în noi zone și expune oameni la diferiți alergeni pentru care sistemul lor imunitar nu este echipat.

Studiul s-a concentrat pe statul Bavaria din Germania și a folosit șase stații de monitorizare a polenului din regiune pentru a urmări șapte tipuri de plante cu flori.

Mesteacănul și frasinul au început să înflorească și să elibereze polen mai devreme în fiecare an

Din 1987 până în 2017, autorii studiului descoperit că anumite specii, precum alunul și arinul, și-au extins sezonul de înflorire cu până la 2 zile pe an, adăugând până la 60 de zile la sezonul de polen în Bavaria. În aceeași perioadă de timp, alte specii de plante, precum mesteacănul și frasinul, au început să înflorească și să elibereze polen cu până la 0,5 zile mai devreme în fiecare an.

Totuși, surprinzător este faptul că mare parte din acel polen nu era nativ. La stațiile de monitorizare alpine, 75% din speciile de polen proveneau din afara Bavariei. La stațiile de la altitudine joasă, 63% erau asociate cu surse de polen non-locale, iar acest lucru a fost valabil chiar și în timpul sezonului principal de polen din Bavaria.

Concentrația de polen a ajuns să depindă mai puțin de condițiile locale

„Asta înseamnă că, de fapt, concentrația de polen depinde mai puțin de condițiile locale”, au precizat autorii, adăugând că polenul depinde mai mult de vântul interregional și tiparele atmosferice, potrivit Science Alert.

Descoperirile sunt în concordanță și cu alt studiu recent, care a avut loc în mai multe regiuni europene și a descoperit că transportul de polen reprezintă până la 20% din schimbările recente din polenul de ierburi și până la 40% din schimbările în polenul de mesteacăn. Uneori, aceste cantități adiționale pot apărea și în timpul nopții, o perioadă considerată sigură pentru oamenii care suferă de alergii.

Implicații importante pentru durata, timpul și severitatea sezonului de alergii la polen

„Transportul de polen are implicații importante pentru durata, timpul și severitatea sezonului de alergii la polen”, a spus Ye Yuan, climatology la Universitatea Tehnică din München.

Deja, alergiile la polen afectează până la 40% din populația europei de nord, iar studii recente sugerează că o concentrație ridicată de polen, sezonul de polen mai lung și răspândirea polenului în zone noi ar putea agrava problema.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tratament contra alergiei la arahide, aprobat în SUA

O cantitate uriașă de polen rămâne în atmosferă după ploile de primăvară

Caz medical neobișnuit. Un bărbat a suferit o reacție alergică la aer după ce a ieșit din duș

Credea că este vorba doar despre o alergie, însă medicii au descoperit că i se scurgea un fluid din creier