Materie organică esențială vieții pe Pământ, descoperită pentru prima oară pe suprafața unui asteroid

08 03. 2021, 09:06

Oamenii de știință au descoperit primele dovezi ale materiei organice esențiale pentru viața pe Pământ pe suprafața unui asteroid de tip S.

O echipă internațională de cercetători a desfășurat recent o analiză în detalie asupra particulelor aduse înapoi pe Terra de la asteroidul Itokawa de către misiunea Hayabusa de la Agenția Spațială a Japoniei (JAXA) în 2010.

Majoritatea meteoriților Pământului provin de la asteroizi de tip S precum Itokawa, așa că dacă am ști că aceștia ar fi conținut ingredientele esențiale vieții pe planeta noastră ar fi un pas semnificativ înspre înțelegerea modului în care au apărut condițiile favorabile vieții pe Terra. Însă, până acum, mare parte din cercetări s-au concentrate pe asteroizii de tip C, adică cei bogați în carbon.

„Evoluția asteroidului este asemănătoare cu cea a Terrei prebiotice”

După ce au analizat mostra, oamenii de știință au descoperit că materialele organice care provin de la asteroid au evoluat în timp în ciuda unor condiții extreme și au incorporat apa și materie organică de la alte surse.

Acest proces este similar cu ceea ce s-a întâmplat pe Pământ și ne ajută să înțelegem mai bine cum primele formele de biochimie terestră ar fi fost pur și simplu o extensie a chimiei din interiorul multor asteroizi.

„Descoperirile sunt foarte interesante pentru că dezvăluie detalii complexe ale istoriei asteroidului și modul în care evoluția sa este asemănătoare cu cea a Terrei prebiotice”, a explicat omul de știință Queenie Chan de la Universitatea Royal Holloway din Londra.

Peste 900 de particule din asteroid au fost separate de cercetători

Dovezile nu sunt greu de găsit. Este clar acum că o ploaie constantă de rocă și gheață din urmă cu miliarde de ani ar fi adus molecule de cianură, riboză și aminoacizi, alături de o cantitate însemnată de apă, pe suprafața Pământului.

Însă, în ce măsură ar fi fost contaminată chimia meteoriților de obiectele de pe Terra rămâne un subiect de dezbatere în rândul cercetătorilor.

De la întoarcerea misiunii Hayabusa, în urmă cu un deceniu, peste 900 de particule de materie de asteroid extrase de nava spațială au fost separate și depozitate într-o încăpere sterilă de la JAXA.

Itokawa este o rocă spațială neschimbată de la începuturile Sistemului Solar

Mai puțin de 10 au fost studiate pentru semne de chimie organică, însă oamenii de știință au descoperit că toate particulele conțin molecule alcătuite predominant din carbon, potrivit Science Alert.

Itokawa aparține unei categorii de asteroizi pietroși (sau silicioși). În urma primelor studii asupra materialului său, asteroidul Itokawa s-a dovedit a fi o condrită carbonică, un tip relativ neschimbat de rocă spațială care reprezintă o stare primitive a Sistemului Solar interior.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Ingredientele vieții” au fost descoperite în formațiuni stâncoase din Australia, vechi de 3,5 miliarde de ani

Asteroidul Apophis trece sâmbătă pe lângă Pământ. Cât de mult se va apropia de noi

Apophis, asteroidul potențial periculos  care va trece pe lângă Pământ, a fost observat de astronomii gălățeni

Un asteroid de mari dimensiuni se va apropia de Terra în mare viteză