Home » Istorie » Inversarea polilor magnetici ai Pământului ar fi dus la dispariția în masă a neanderthalilor

Inversarea polilor magnetici ai Pământului ar fi dus la dispariția în masă a neanderthalilor

Publicat: 28.02.2021

Oamenii de știință au descoperit dovezi care arată că polii magnetici ai Pământului s-au inversat în urmă cu 42.000 de ani, iar acest eveniment ar fi dus la dispariția în masă a neanderthalilor.

Cercetătorii de la Universitatea South Wales din Sydney (UNSW) și Muzeul Sud-Australian au publicat un studiu în jurnalul Science, prin care detaliază cum inversarea polilor a cauzat furtuni solare abrupte și schimbări climatice care ar fi putut ucide cea mai apropiată rudă antică a omului.

GALERIE FOTO

Potrivit studiului, inversarea a cauzat câmpul magnetic al Terrei, care protejează planeta de radiații periculoase și particule solare, să dispară aproape în totalitate.

Inversarea polilor a declanșat un val de schimbări climatice pe toată planeta

„Radiațiile din spațiu care nu au mai fost filtrate au distrus particulele de aer din atmosfera Pământului, separând electronii și eliberând lumină, un astfel de proces fiind numit ionizare. Aerul ionizat a prăjit stratul de ozon, astfel declanșând un val de schimbări climatice pe toată planeta”, a spus Chris Turney, profesor la UNSW și unul dintre autorii studiului.

De asemenea, cercetătorii au mai teoretizat că inversarea magnetică a declanșat „schimbări climatice accentuate” alături de o serie de evenimente cosmice precum fenomene meteorologice violente, furtuni cu descărcări electrice și apariția aurorelor boreală și australă.

O catastrofă globală

Există dovezi care indică faptul că polii planetei se îndreaptă spre un nou eveniment de inversare. Dacă acest fenomen va avea loc, ne vom confrunta cu o catastrofă globală, potrivit Futurism.

„Dacă un eveniment similar ar avea loc astăzi, consecințele ar fi uriașe pentru societatea modernă. Radiațiile cosmice ne-ar distruge sateliții și rețelele de energie electrică”, a explicat Alan Cooper, autor al studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Au fost creați mini-creieri de neanderthali prin modificarea unei singure gene umane

Dovezile unei posibile „populații hibride” omul de Neanderthal – omul modern

ADN-ul moștenit de la neanderthali crește riscul de cancer și boli autoimune la oamenii moderni

Dovezile arheologice arată că neanderthalienii și oamenii s-au războit timp de peste 100.000 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase