Home » Știință » Vocea lui Albert Einstein a fost recreată și îi poți adresa întrebări

Vocea lui Albert Einstein a fost recreată și îi poți adresa întrebări

Vocea lui Albert Einstein a fost recreată și îi poți adresa întrebări
Credit foto: Digital Einstein
Publicat: 27.04.2021

Avem o veste bună pentru fanii defunctului fizician Albert Einstein: puteți discuta cu el online, cu condiția să nu fie ocupat într-o altă convorbire. Totul se datorează tehnologiei inteligenței artificiale (AI), care l-a reconstituit pe marele savant în mediul online, cu  ajutorul unui sintetizator media și clonării vocale. Toate au fost puse cap la cap de compania de tehnologie audio Afloritmic și specialiștii în oameni digitali de la UneeQ.

Dorind să găsească o soluție interactivă pentru a afla mai multe despre marele fizician (și pentru a sărbători 100 de ani de la acordarea premiul Nobel pentru fizică lui Albert Einstein), cele două companii au început să lucreze la un AI interactiv și capabil de conversație care ar putea furniza bucăți din înțelepciunea savantului venite chiar de la el.

Ideea a fost de a crea ceva care să poată răspunde la orice întrebare despre Einstein sau despre viziunile și opiniile sale și care să ofere răspunsuri imediate celor care întreabă.

Nu este prima dată când UneeQ creează un om digital care poate răspunde la întrebări, o AI numită Sophie fiind disponibilă pe site-ul Digital Einstein. Au vrut însă să-și testeze formatul digital pe o figură extrem de cunoscută, renumită pentru intelectul ei și pe care oamenii ar fi entuziasmați să o chestioneze despre știință și tehnologie.

Vocea lui Einstein, marea provocare

Tehnologia pentru a crea acest avatar inspirat de realitate exista deja, însă a apărut întrebarea: „Cum știm care era vocea lui Einstein”? ‍

„Răspunsul este: majoritatea oamenilor nu știu și probabil că nici măcar nu le pasă”, a transmis Aflorithmic într-un comunicat despre Digital Einstein. „Ce le pasă este să-l poată înțelege cu ușurință și să simtă că interacționează cu Einstein”, a mai precizat compania, citată de IFL Science.

Pe baza înregistrărilor istorice, echipa a stabilit că avea un accent german gros, cu un ton înalt și rostea cuvintele încet ca și cum ar fi vorbit cu un prieten.

Nereușind să lucreze direct cu vechile înregistrări de o calitate scăzută (care prezentau adesea un accent prea puternic pentru a fi ușor de înțeles online), specialiștii nu au putut folosi metoda normală de clonare a unei voci.

Răspunsuri adunate pe baza cercetărilor istorice

Astfel, s-au inspirat din cinematografie, creând în schimb o voce pentru personajul lui Einstein, care a fost „dotat” cu informații adunate din cercetările istorice. Rezultatul este un Einstein vorbitor de limbă engleză, cu accent german, pe care îl puteți vedea în videoclipul de mai jos:

Ultimul obstacol pentru Digital Einstein a fost să pară că vorbește cu o persoană reală, reducând timpul de răspuns al „vocii lui Einstein” la unul aproape de un om adevărat, de la 12 secunde la mai puțin de trei.

Potrivit Aflorithmic, Einstein în varianta digitală „face educația mai captivantă și mai cuprinzătoare și arată într-adevăr ce poate face un AI conversațional, depășind cu mult chatbotii sau serviciile pentru clienți”.

Dacă ai întrebări pentru Albert Einstein, le poți adresa aici.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au reușit teleportarea cuantică folosind o teorie a lui Albert Einstein

Secretul unei vieţi împlinite dezvăluit de celebrul savant, Albert Einstein

Aventurile amoroase ale lui Albert Einstein. Deşi a fost un geniu renumit, femeile i-au dat de furcă. Una dintre ele a fost spion rus

Mileva Maric, femeia-geniu care a fost în spatele descoperirilor de succes ale lui Albert Einstein. A renunţat la faima ei pentru el: ”Consider că munca pe care o facem împreună este foarte bună şi mult mai uşoară”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase