Home » Știință » Oamenii de știință au reușit teleportarea cuantică folosind o teorie a lui Albert Einstein

Oamenii de știință au reușit teleportarea cuantică folosind o teorie a lui Albert Einstein

Oamenii de știință au reușit teleportarea cuantică folosind o teorie a lui Albert Einstein
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 25.06.2020

O echipă de cercetători suține că a reușit teleportarea cuantică folosind electroni individuali.

Teleportarea cuantică, sau inseparabilitate cuantică, permite particulelor să se afecteze unele pe altele chiar dacă nu sunt conectate fizic. Fenomenul a fost anticipat de celebrul fizician Albert Einstein.

Față de filmele SF, teleportarea cuantică transportă informație în loc de materie.

Oamenii de știință au demonstrat recent că perechi de fotoni, particule elementare fără masă, pot forma qubiți inseparabili, unitatea de informație cuantică. Descoperirea sugerează că acești qubiți pot transmite informație prin intermediul teleportării cuantice.

Oamenii de știință au reușit teleportarea cuantică cu electroni individuali

Totuși, noile cercetări demonstrează pentru prima dată aceeași teorie, însă folosind electroni individuali pentru a forma qubiți.

„Am dovedit inseparabilitate cuantică. Am creat inseparabilitate între doi electroni chiar dacă particulele nu interacționează niciodată”, a declarat John Nichol, asistent universitar la Universitatea din Rochester și unul dintre autorii studiului publicat în Nature Communications.

„Munca noastră arată că acest lucru poate fi făcut și fără fotoni”, a adăugat Nichol.

Teleportarea cuantică ar putea revoluționa domeniul computerelor cuantice

Dezvoltarea computerelor cuantice ar putea fi revoluționată dacă electronii ar putea să folosească interacțiuni de mecanică cuantică pe o anumită distanță, fără să se atingă. De fapt, semiconductorii din interiorul computerelor convenționale folosesc electroni pentru a transmite informații.

„Electronii individuali sunt qubiți promițători pentru că interacționează foarte ușor unii cu alții, iar electronii qubiți individuali din semiconductori pot fi măsurați”, a mai spus Nichol, potrivit Futurism.

Însă, un mare obstacol rămâne transmiterea de informații pe distanțe mai lungi. „Crearea interacțiunilor eficiente pe distanțe lungi între electroni este esențială pentru computerele cuantice”, a subliniat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Teleportarea cuantică a devenit o realitate odată cu un nou experiment al cercetătorilor de la Yale

Şi geniile au nevoie de inspiraţie! Einstein admitea într-o scrisoare că Teoria Relativităţii nu ar fi fost posibilă fără ajutorul unui filosof ce a trăit cu un secol înaintea sa

Ce efect ar putea avea teleportarea asupra creierului uman. Rezultatul promiţător al unui studiu realizat de cercetătorii americani

Teoriile lui Einstein demonstrate de către observațiile realizate asupra unor stele

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase