Home » Știință » Taxiurile zburătoare ar putea deveni o tehnologie fezabilă cu ajutorul unor noi baterii

Taxiurile zburătoare ar putea deveni o tehnologie fezabilă cu ajutorul unor noi baterii

Taxiurile zburătoare ar putea deveni o tehnologie fezabilă cu ajutorul unor noi baterii
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 25.06.2021

Taxiurile zburătoare, cunoscute în mod tehnic drept vehicule verticale electrice de decolare și aterizare (eVTOL), ar putea să devină, în sfârșit, o tehnologie fezabilă mulțumită unui nou progres în tehnologia bateriilor.

În mod ironic, cea mai dificilă parte din proiectarea și construirea unui eVTOL nu este vehiculul în sine. În schimb, situația energia reprezintă o provocare majoră. Orice baterie îndeajuns de puternice pentru a ridica vehiculul este mai mult ca sigur prea grea sau se încarcă prea lent pentru ca deplasarea să se merite.

Însă, o echipă de ingineri de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, a testat noi baterii care pot fi reîncărcate în doar câteva minute și pot rezista timp de mii de cicluri de încărcare. Cercetarea a fost publicată recent în jurnalul Joule. Astfel, vehiculele verticale electrice par tot mai mult o realitate la care putem ajunge.

Un avans major pentru tehnologia vehiculelor electrice

Bateriile litiu-ion cu densitate energetică ridicată reprezintă un avans major pentru tehnologia vehiculelor electrice, acestea putând fi încărcate pentru o călătorie de 80 kilometri în mai puțin de 10 minute. Astfel, vehiculele eVTOL sunt mult mai viabile din punct de vedere economic pentru că fiecare vehicul ar putea să desfășoare mai multe călătorii pe zi, scrie Futurism.

„Sper că cercetările pe care le-am făcut în cadrul acestui studiu vor oferi oamenilor o idee solidă a faptului că nu avem nevoie de încă 20 de ani pentru a dezvolta aceste vehicule. Eu cred că am demonstrat faptul că tehnologia eVTOL este viabilă din punct de vedere comercial”, a precizat Chao-Yang Wang, autor principal al studiului și director al Centrului pentru Motorul Electrochimic din cadrul Universității Penn State.

Noile baterii au fost testate deocamdată doar în laborator

Momentan, noile baterii au fost testate doar în condiții de laborator, iar ideea că aceste sisteme îmbunătățite și capabile să fie încărcate rapid ar putea să ducă la o renaștere a vehiculelor eVTOL este doar o ipoteză.

Este rezonabil să presupunem că rezolvarea uneia dintre principalele probleme ale tehnologiei mașinilor zburătoare ar duce la o adoptare în masă, însă asta depinde și de faptul că întreaga industrie ar trebui să folosească și să implementeze noile baterii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Din farfurie în baterie, spanacul ar putea fi un catalizator viabil pentru celulele de combustibil

5 trucuri prin care poți crește durata de viață a bateriei de la smartphone

Samsung vrea să pună pe piață un telefon cu o baterie de 7.000 mAh

Inovație. Cercetătorii au obținut prima baterie organică

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase