Home » Stiinta » Marina SUA tocmai a folosit o dronă care a realimentat din zbor un avion de luptă Super Hornet

Marina SUA tocmai a folosit o dronă care a realimentat din zbor un avion de luptă Super Hornet

06.11.2021

O dronă tocmai a realimentat un avion de luptă al Statelor Unite ale Americii în aer pentru prima oară, au anunțat oficialii din Marina SUA.

Un vehicul aerian fără pilot Boeing MQ-25 Stingray, o dronă construită special pentru realimentarea în aer care a zburat pentru prima dată în septembrie 2019, a realimentat un avion de luptă F/A-18 Super Hornet al Marinei SUA după ce a fost lansată de la aeroportul MidAmerica din Mascoutah, Illinois.

Testul a fost un succes și arată faptul că aeronavele militare fără pilot ar putea într-o bună zi să aibă mai multe scopuri, nu doar desfășurarea misiunilor de recunoaștere sau atacarea țintelor. De asemenea, mulțumită acestui ajutor, avioanele de luptă scumpe ale Marinei SUA pot îndeplini mai multe misiuni.

Cum s-a desfășurat realimentarea avionului de luptă?

În timpul zborului, cele două aeronave s-au apropiat una față de cealaltă la o distanță de doar 60 de metri. Apoi, drona Stingray a extins un furtun la care avionul de luptă Super Hornet s-a conectat pentru a primi combustibil.

„Acest zbor pune bazele integrării și permite o capabilitate mai mare pentru conceptele de echipe între vehicule cu pilot și fără pilot”, a spus Brian Corey, care coordonează Biroul Executiv al Programului Marinei pentru aviație fără pilot și arme de atac, într-un comunicat de presă.

„Aceasta este misiunea noastră”

Chad Reed, manager de program în cadrul Marinei americane, a descris evenimentul ca fiind un „moment semnificativ și palpitant pentru Marină”, potrivit Futurism.

„Aceasta este misiunea noastră, o aerovană fără pilot care face munca mai ușoară pentru avioanele noastre de luptă și oferă o rază, flexibilitate și capabilitate mai mare”, a adăugat Reed.

Aceeași dronă va fi folosită și pentru numeroase alte teste de zbor în următoarele luni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Turcia deține o dronă de mare viteză care poate fi lansată de o altă dronă

Drona Valkyrie și-a folosit pentru prima oară încărcătura pentru a lansa o altă dronă mai mică

Drona Stealthy Avenger de la General Atomics este echipată cu un senzor de căutare și urmărire în infraroșu

Cea mai mare dronă din lume, concepută pentru lansarea de sateliți, a fost dezvăluită

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult