Home » D:News » Drona Valkyrie și-a folosit pentru prima oară încărcătura pentru a lansa o altă dronă mai mică

Drona Valkyrie și-a folosit pentru prima oară încărcătura pentru a lansa o altă dronă mai mică

Publicat: 12.04.2021
Drona Valkyrie și-a folosit pentru prima oară încărcătura pentru a lansa o altă dronă mai mică
Sursa foto: Air Force Research Laboratory (AFRL)

O dronă Valkyrie a lansat o altă dronă în timpul unui test de zbor recent, a anunțat Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene (AFRL).

XQ-58A Valkyrie este un vehicul aerian fără pilot care este capabil de viteze subsonice. Valkyrie a fost construit de Kratos Unmanned Aerial Systems pentru programul Low Cost Attritable Aircraft Technology (LCAAT) program al laboratorului AFRL. Vehiculul a zburat pentru prima oară la data de 5 martie 2019.

În timpul celui de-al șaselea test de zbor, la data de 26 martie 2021, aeronava a desfășurat prima utilizare a încărcăturii din compartimentul interior de muniție. Astfel, drona a lansat un sistem aerian fără pilot Area-I ALTIUS-600.

Forțele Aeriene sunt interesate de drone relativ ieftine și dispensabile precum Valkyrie care pot servi drept platforme autonome ce pot zbura alături de aeronave de luptă cu piloți și îi pot susține. Acesta este unul dintre scopurile principale ale programului Skyborg.

„Aeronave ce pot dejuca planurile inamicului cu acțiuni rapide și decisive în teritorii disputate”

Proiectul Skyborg al Forțelor Aeriene ale SUA, pentru care Kratos, Boeing, și General Atomics Aeronautical Systems dezvoltă prototipuri, se concentrează pe sisteme fără pilot care pot „permite Forțelor Aeriene să controleze și să susțină aeronave ce pot dejuca planurile inamicului cu acțiuni rapide și decisive în teritorii disputate”, potrivit Forțelor Aeriene americane.

Dronele autonome mai mici ALTIUS-600 oferă suport adițional prin colectarea de informații și misiune de recunoaștere, capabilități de atac și război electronic, potrivit The Drive.

Drona XQ-58A a zburat mai rapid și mai sus față de testele anterioare

Testul recent cu Valkyrie nu a fost prima dată când încărcătura vehiculului a fost folosită, a spus Alyson Turri, managerul programului, printr-un comunicat de presă. De această dată, drona XQ-58A a zburat mai rapid și mai sus față de testele anterioare. Un alt test al dronei a avut loc în decembrie, atunci când aeronava a zburat alături de avioane de luptă Air Force F-22 și F-35A.

Reprezentanții AFRL au mai precizat că testul recent cu Valkyrie „demonstrează utilitatea vehiculelor aeriene fără pilot ieftine și extrem de performante”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Drona Stealthy Avenger de la General Atomics este echipată cu un senzor de căutare și urmărire în infraroșu

Cea mai mare dronă din lume, concepută pentru lansarea de sateliți, a fost dezvăluită

Compania General Atomics, producătoarea MQ-9 Reaper, a dezvăluit o nouă dronă. Ce capabilități are Sparrowhawk

Inginerii au creat o dronă care dă din ”aripi”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase