Imagini absolut uimitoare cu planeta Pământ, surprinse de nava spațială Juno

28 06. 2021, 10:00

Având în vedere că nava spațială Juno se află pe orbita din jurul lui Jupiter de aproape cinci ani, de la 4 iulie 2016, unii dintre noi am uitat mai mult ca sigur de momentul din 2013 în care Juno a zburat pe lângă Pământ. Nava spațială a avut nevoie de puțin ajutor pentru a ajunge la Jupiter, astfel că a folosit gravitația Terrei.

Editorul de imagine Kevin Gill ne-a reamintit de acel zbor cu o serie de imagini absolut uimitoare cu planeta Pământ, surprinse de JunoCam, camera științifică de la bordul navei.

Juno a zburat pe lângă Terra la data de 9 octombrie 2013 și a primit un impuls de viteză de peste 3,9 kilometri pe secundă. Oamenii de știință au folosit acel zbor pentru a testa camera foto de la bord, astfel oferindu-i prima oportunitate de a surprinde imagini cu o planetă colorată.

Un efort de colaborare între oamenii de știință și public

JunoCam a fost concepută pentru a fi un efort de colaborare între oamenii de știință din cadrul misiunii și public, astfel că imaginile surprinse de JunoCam au fost trimise pe Terra și publicate pe pagina oficială a misiunii, acolo de unde publicul le putea descărca pentru a fi procesate mai departe.

Imaginile procesate de oamenii de știință amatori au fost apoi publicate pe pagina oficială a misiunii Juno. Acestea variază de la detalii științifice nemaipomenite și până la opere de artă spectaculoase cu teme spațiale, potrivit Science Alert.

„Ideea a fost foarte valoroasă pentru misiune, dar și pentru public”

„Ideea că poți combina imagistica științifică cu reprezentările artistice a fost foarte valoroasă pentru misiune, dar și pentru public”, a spus Paul Steffes, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, unul dintre investigatorii științifici ai misiunii Juno.

Juno a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy la 5 august 2011. Vehiculul de lansare al Juno a fost capabil să îi ofere navei spațiale îndeajuns de multă energie încât să ajungă pe centura de asteroizi, punct în care gravitația Soarelui a tras nava spre Sistemul Solar interior.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pământul sau Marte: Ce arată, de fapt, aceste imagini incredibile?

Noi imagini cu suprafața planetei Marte, publicate de China. Ce semnifică, de fapt, fotografiile

Nava spațială Juno a surprins primele imagini apropiate cu Ganymede din ultimele două decenii

Roverul Curiosity al NASA a observat nori ciudați și colorați pe planeta Marte