Home » Știință » Noi imagini cu suprafața planetei Marte, publicate de China. Ce semnifică, de fapt, fotografiile

Noi imagini cu suprafața planetei Marte, publicate de China. Ce semnifică, de fapt, fotografiile

Publicat: 20.06.2021

Oficialii din China au dat publicității noi imagini făcute de roverul Zhurong. Fotografiile, publicate în presa de stat, sunt cu adevărat uimitoare, însă au fost însoțite de un limbaj destul de arogant care subliniază „succesul complet” al misiunii și semnificația steagului chinez arborat pe Planeta Roșie.

„Imaginile au fost dezvăluite la o ceremonie din Beijing, semnificând succesul complet al primei misiuni de explorare a planetei Marte desfășurată de China”, arată un articol apărut în publicația de știri Xinhau.

În ciuda limbajului victorios al anunțului, amartizarea și imaginile sunt cu adevărat impresionante. Până la urmă, NASA a avut nevoie de peste 25 de ani pentru a evolua de la o sondă orbitală în jurul Marte la trimiterea unei sonde de aterizare pe suprafața marțiană. China a reușit să îndeplinească toate aceste etape în cadrul unei singure misiuni, astfel evidențiind ambițiile sale spațiale tot mai mari.

Agenția spațială a Chinei a avut un avantaj considerabil

În același timp, agenția spațială a Chinei a avut un avantaj considerabil. China a putut să se inspire din succesul cercetătorilor de la NASA și a avut acces la tehnologia spațială care nu exista în anii 1970 sau 1990, atunci când NASA explora pentru prima oară Planeta Roșie.

Totuși, oficialii din China sunt cât se poate de mândri de reușita lor. Spre exemplu, cea mai memorabilă imagine arată sonda de aterizare și roverul pe suprafața marțiană, fotografia fiind făcută de la distanță de o cameră foto instalată de rover în timp ce explora împrejurimile.

O altă imagine arată o panoramă spectaculoasă cu regiunea Utopia Planitia de pe Marte, acolo unde sonda și roverul au amartizat luna trecută, scrie Futurism.

„Să împărtășim rodul muncii noastre cu omenirea”

În următoarea etapă a misiunii, roverul chinez va desfășura o serie de proiecte științifice, multe având ca scop căutarea dovezilor vieții antice pe Marte.

„China va publica datele științifice în timp util astfel încât să împărtășească rodul muncii sale cu omenirea și să arăte progresul programului său de explorare spațială”, a spus Zhang Kejian, directorul agenției spațiale chineze.

În cele din urmă, misiunea este așteptată să continue timp de trei luni. Până acum, au trecut în jur de 28 de zile marțiene, acestea fiind cu o oră mai lungi decât zilele de pe Terra.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O carte din 1952 a prezis că „Elon” va domni peste Marte, într-o zi

Imagine panoramică absolut uimitoare cu planeta Marte, trimisă de roverul Perseverance

Roverul Curiosity al NASA a observat nori ciudați și colorați pe planeta Marte

Elicopterul Ingenuity a avut parte de un zbor stresant pe Marte. Ce s-a întâmplat și cine i-a „sărit în ajutor”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase