Home » Stiinta » Roverul Curiosity al NASA a observat nori ciudați și colorați pe planeta Marte

Roverul Curiosity al NASA a observat nori ciudați și colorați pe planeta Marte

06.04.2021
Roverul Curiosity al NASA a observat nori ciudați și colorați pe planeta Marte
Credit foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ar putea părea ca o carte poștală din deșertul din Arizona, însă imaginile acestea arată un loc mult mai exotic. Aceasta este planeta Marte, văzută „prin ochii” roverului Curiosity al NASA.

Imaginile au fost făcute recent de roverul Curiosity pentru a studia tipul ciudat de nori aflați deasupra Craterului Gale, „casa” roverului.

Oamenii de știință au descoperit în urmă cu doi ani că tipul de nori se forma mult mai devreme în anul marțian decât s-au așteptat inițial. Așadar, în acest an marțian, roverul Curiosity a observat norii timpurii și nu a fost deloc dezamăgit. Într-adevăr, norii au apărut spre sfârșitul lunii ianuarie, atunci când robotul a început să documenteze norii bogați în gheață care împrăștiau lumina solară și creau peisaje colorate și uimitoare.

„Este cu adevărat uimitor să vezi ceva atât de colorat pe Marte”

„Mereu sunt uimit de culorile care apar, nuanțe de roșu, verde, albastru și mov. Este cu adevărat uimitor să vezi ceva atât de colorat pe Marte”, a spus Mark Lemmon, om de știință la Institutul pentru Știință Spațială din Colorado, într-un comunicat al NASA.

Ciudat este că acești nori par să fie la o înălțime mai mare în atmosfera marțiană decât acei nori văzuți de obicei de cercetători pe Planeta Roșie, potrivit NASA. De obicei, dacă un nor trece deasupra roverului Curiosity, structurile sunt pline de apă înghețată și plutesc la aproximativ 60 kilometri deasupra suprafeței marțiene.

„Norii strălucitori în noapte” de pe Marte

Norii din noile imagini surprinse de Curiosity sunt situați la o înălțime mult mai mare în atmosferă, deși NASA nu a precizat altitudinea acestora. Distincția ar putea fi un indiciu al unei compoziții diferite, nori din dioxid de carbon înghețat, potrivit agenției americane, însă oamenii de știință nu sunt încă siguri de explicație, scrie Live Science.

Norii sunt cei mai frumoși imediat după apus, atunci când ultimele raze de lumină solară fac ca cristalele de gheață să strălucească. Tocmai de aceea, cercetătorii au denumit structurile drept „nori strălucitori în noapte”.

Unii dintre acești nori pot părea chiar și iridescenți, atunci când particulele din nori au dimensiuni foarte similare, a mai spus Lemmon, ceea ce are loc de obicei atunci când norii sunt formați și dezvoltați cu aceeași viteză.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rover-ul Curiosity al NASA a observat o siluetă fantomatică pe suprafața lui Marte. Cum este explicat fenomenul

Roverul Perseverance a trimis înapoi pe Pământ cel mai adorabil selfie făcut până acum pe o altă planetă

Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

Roverul Perseverance a surprins primul său fenomen neobișnuit de pe Marte. Imaginile publicate de NASA

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult