Home » Știință » Vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea oferi protecție împotriva COVID-19 chiar și toată viața

Vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea oferi protecție împotriva COVID-19 chiar și toată viața

Vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea oferi protecție împotriva COVID-19 chiar și toată viața
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 30.06.2021

Vaccinurile Pfizer și Moderna împotriva COVID-19 ar putea oferi imunitatea împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 pentru mai mulți ani. Persoanele care au trecut prin boală și s-au vaccinat cu aceste seruri ar putea fi protejate întreaga viață.

Oamenii de știință de la Universitatea Washington din St. Louis afirmă, într-un studiu publicat în revista Nature, că indivizii care au fost vaccinați complet (ambele doze) cu serurile Pfizer / BioNTech sau Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager, ar putea să nu mai aibă nevoie de niciun rapel suplimentar pentru o perioadă de câțiva ani.

Condiția acestei imunități ar fi ca virusul şi derivatele sale să nu evolueze foarte mult faţă de formele actuale, relatează New York Times.

Totodată, persoanele care au fost bolnave de COVID-19 și mai târziu s-au vaccinat ar putea beneficia de imunitate pentru întreaga viață, conform unui alt studiu derulat în Statele Unite.

Imunitate pentru toată viața pentru cei trecuți prin boală și apoi vaccinați

Descoperirile vin în completarea dovezilor în creștere că tot mai mulți oameni imunizați cu vaccinurile ARNm ar putea să nu aibă nevoie de un rapel, decât cel efectuat, atât timp cât virusul și variantele lui nu evoluează mai mult față de cele din prezent, ceea ce nu este garantat că nu se va întâmpla. Persoanele care s-au vindecat de COVD-19 înainte de a se vaccina ar putea să nu aibă nevoie de o a treia doză chiar dacă virusul SARS-CoV-2 va suferi o transformare semnificativă.

„Este un semn bun pentru cât durează imunitatea noastră din acest vaccin”, a spus Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington, care a coordonat echipa care a realizat studiul publicat ulterior în revista Nature.

Studiul nu a luat în considerare și vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Johnson & Johnson, însă dr. Ellebedy a precizat că se așteaptă ca imunitatea să fie mai mică decât cea generată de serurile ARNm.

Dr. Ellebedy și colegii săi au recrutat 41 persoane, inclusiv 8 care trecuseră prin boala COVID-19, care au fost imunizate cu două doze de vaccin Pfizer/BioNTech. De la 14 dintre aceste persoane, cercetătorii au prelevat probe din ganglionii limfatici la trei, patru, cinci, șapte și 15 săptămâni după administrarea primei doze de vaccin.

Centrii germinali, activi pentru o perioadă mult mai mare

După ce le-au analizat, cercetătorii au constat că la 15 săptămâni după prima doză de vaccin, centrul germinal era încă activ la toți cei 14 participanți la studiu, iar numărul celulelor de memorie care recunosc coronavirusul nu scăzuse.

Credit foto: Shutterstock

„Faptul că reacțiile au continuat timp de aproape patru luni după vaccinare este un semn foarte, foarte bun”, a spus dr. Ellebedy.

De regulă, centrii germinali ating un vârf de activitate la una sau două săptămâni după imunizare, iar apoi activitatea acestora scade şi dispare în patru- şase săptămâni, însă cei stimulați de vaccinurile cu ARNm continuă la acelaşi nivel timp de câteva luni și „nu înregistrează un declin la majoritatea oamenilor” inoculați.

Rezultatele cercetării arată că majoritatea persoanelor vaccinate vor fi protejate pe termen lung, cel puţin împotriva variantelor existente ale coronavirusului. Vârstnicii, persoanele cu un sistem imunitar slab și cei care iau tratamente imunosupresoare ar putea avea nevoie și de a treia doză de vaccin.

Cât timp durează protecția oferită doar de vaccinurile ARNm este greu de spus. În absența unor variante mai virulente, în teorie, imunitatea ar putea fi pe viață, afirmă experții. Din păcate este clar că virusul SARS-CoV-2 evoluează.

Vă recomandăm să citiți și:

Avertismente de miocardită și pericardită, în prospectul vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva COVID-19

Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, relaționat cu o boală rară de sânge – studiu din Israel

Studiu: Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva tulpinii Delta a coronavirusului

Un medicament Pfizer pentru artrita reumatoidă este benefic în infecția COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase