Home » Știință » Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, relaționat cu o boală rară de sânge – studiu din Israel

Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, relaționat cu o boală rară de sânge – studiu din Israel

Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, relaționat cu o boală rară de sânge – studiu din Israel
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2021

Cercetătorii israelieni au anunțat că vaccinul împotriva COVID-19, produs de Pfizer / BioNTech, a fost relaționat cu un risc crescut de a dezvolta purpură trombotică trombocitopenică (PTT), o afecțiune rară a sângelui.

PTT sau sindromul Moschowitz este o boală autoimună care provoacă formarea cheagurilor de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organele cheie precum creier, rinichi și inima, provocând astfel probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de Hematologie de la Centrul Medical Shamir din Israel au declarat că au intrat în alertă după o creștere bruscă a persoanelor diagnosticate cu purpură trombotică trombocitopenică, fiind detectate patru cazuri de PTT într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa medicală a declarat că a descoperit o „legătură cronologică” între vaccinarea pacienților împotriva COVID-19 cu serul Pfizer și apariția simptomelor bolii.

Cazuri de pacienți cu purpură trombotică trombocitopenică (PTT) după vaccinarea cu Pfizer

Oamenii de știință au precizat că este vorba atât de pacienți noi, cât și de pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie, potrivit The Jerusalem Post.

Ministerul Sănătății din Israel evaluează în prezent cercetarea și, până la finalizarea evaluării, medicii au fost rugați să nu dea mai multe detalii.

În urma cercetării, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa laboratorului de hematologie și hematologie – oncologie translațională, le-a recomandat persoanelor diagnosticate cu purpură trombotică trombocitopenică să se vaccineze numai cu permisiunea expresă a medicului curant și, dacă să vaccinează, să fie monitorizați și evaluați clinic.

Credit foto: Shutterstock

Trebuie precizat că Israelul și-a vaccinat cea mai mare parte a populației cu serul produs de Pfizer / BioNTech.

„Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: oboseală, tulburări neurologice, hemoragie și dureri în piept”, a transmis echipa.

În plus, specialiștii au făcut apel la „persoanele sănătoase” care s-au vaccinat să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome. Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacienților cu PTT de la 10% în trecut la 80%, astăzi.

Un purtător de cuvânt al spitalului a precizat că acest studiu foarte mic nu ar trebui în niciun caz să descurajeze oamenii de la vaccinare și a încurajat pe oricine nu a fost încă imunizat să o facă.

Vă recomandăm să citiți și:

Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinul AstraZeneca are ca efect advers rar formarea de cheaguri de sânge

Terapiile pe bază de testosteron dublează riscul formării de cheaguri de sânge

După ce a folosit telefonul 20 de ore continuu s-a trezit cu cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge provocate de vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi prevenite

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase