Primul studiu pe oameni care testează canabisul medical ca terapie împotriva cancerului cerebral

13 08. 2021, 16:00
Tumorile cerebrale cu glioblastom s-au dovedit a avea receptori la canabinoizi pe suprafața lor celulară, iar studiile de laborator asupra celulelor glioblastomului au arătat că aceste medicamente pot încetini creșterea tumorii/Credit foto: Shutterstock

Un spray de gură pe bază de canabis va fi testat ca un potențial tratament împotriva unei forme agresive de tumoare pe creier numită glioblastom, marcând primul studiu major care implică canabis medical ca terapie împotriva cancerului.

Cunoscut sub numele de Sativex, spray-ul este deja aprobat pentru utilizare ca tratament pentru spasmele musculare la pacienții cu scleroză multiplă, iar investigațiile preclinice au indicat faptul că este bine tolerat de pacienții cu glioblastom.

S-au scris multe despre posibilele proprietăți anticanceroase ale anumitor canabinoizi (activi care se găsesc în planta de cannabis și sunt responsabili pentru proprietățile sale medicinale și recreative), mai multe studii asupra celulelor și animalelor cultivate indicând faptul că unii dintre compușii găsiți în marijuana pot împiedica dezvoltarea tumorilor.

Cu toate acestea, fără date din studiile efectuate pe oameni, este imposibil să se spună dacă canabisul medical poate ajuta într-adevăr în lupta împotriva cancerului.

Condus de profesorul Susan Short de la Universitatea din Leeds, noul studiu va implica 232 de pacienți cu glioblastom din 15 spitale din Marea Britanie, dintre care două treimi vor primi Sativex în plus față de un medicament pentru chimioterapie numit temozolomidă, în timp ce, în cazul restului de o treime va fi preferat un placebo în locul medicamentelor pe bază de canabis, potrivit iflscience.com.

Încetinește creșterea tumorii

Glioblastomul este cea mai frecventă formă de tumoare pe creier și, de asemenea, cea mai agresivă. Astfel de tumori tind să crească foarte repede, să se răspândească în multe părți ale creierului și să reapară frecvent chiar și după tratament.

În medie, pacienții trăiesc mai puțin de 18 luni de la diagnosticarea inițială.

Într-o declarație, profesorul Short a explicat că „tumorile cerebrale cu glioblastom s-au dovedit a avea receptori la canabinoizi pe suprafața lor celulară, iar studiile de laborator asupra celulelor glioblastomului au arătat că aceste medicamente pot încetini creșterea tumorii și funcționează deosebit de bine atunci când sunt utilizate cu temozolomidă (medicament chimioterapic utilizat în tratamentul unor tumori cerebrale)”.

O combinație reușită

Având în vedere că Sativex conține atât THC, cât și CBD în concentrații egale, cercetătorii sunt acum dornici să încerce produsul pe subiecți umani.

La începutul acestui an, Short și colegii ei au publicat rezultatele unui studiu, aflat într-o primă fază, care a implicat 27 de pacienți, care a testat siguranța acestei combinații de tratament la pacienții cu glioblastom. În timp ce acest studiu la scară mică nu a fost conceput pentru a evalua eficacitatea acestor medicamente, autorii au menționat că 83% dintre participanții care au primit Sativex erau încă în viață după un an, comparativ cu 44% dintre cei cărora li s-a administrat placebo.

Citește și:

Un test de sânge poate dezvălui în doar 24 de ore dacă un tratament împotriva cancerului funcționează

Niveluri ridicate de benzen, un cancerigen cunoscut, descoperite în 78 de produse pentru protecție solară

Tumoră gigant, extirpată de pe faţa unei femei, la un spital din România

Oamenii nu realizează că o aluniţă poate fi mult mai periculoasă decât o tumoră la stomac