Home » Stiinta » Un test de sânge poate dezvălui în doar 24 de ore dacă un tratament împotriva cancerului funcționează

Un test de sânge poate dezvălui în doar 24 de ore dacă un tratament împotriva cancerului funcționează

Ioana Matei 06.18.2021
Un test de sânge poate dezvălui în doar 24 de ore dacă un tratament împotriva cancerului funcționează
Credit foto: Universitatea Națională din Singapore

Atunci când vine vorba de cancer, descoperirea celor mai eficiente tratamente cât mai devreme posibil poate fi crucială. Un nou test de sânge ar putea ajuta medicii să afle tocmai aceste informații vitale.

Oamenii de știință au dezvoltat un nou mod de analizare a sângelui care ne poate spune în decurs de 24 de ore dacă terapia pentru cancer țintită direct la molecule specifice are vreun efect asupra creșterii tumorii. Asta înseamnă că tratamentul poate regândit și adaptat rapid.

Tehnica este numită ExoSCOPE (extracellular vesicle monitoring of small-molecule chemical occupancy and protein expression) și funcționează prin faptul că analizează veziculele extracelulare (VE) din sânge, adică mici particule produse de celule.

GALERIE FOTO

În cazul de față, celulele de cancer care au fost țintite de un medicament vor secreta vezicule extracelulare cu urme din acel medicament.

„Procedurile convenționale nu sunt doar scumpe, ci și tardive”

„Procedurile convenționale, cum ar fi imagistica tumorală, nu sunt doar scumpe, ci și tardive. În cazul acestor metode, eficiența tratamentului poate fi stabilită după săptămâni întregi. Folosind ExoSCOPE, putem măsura în mod direct eficiența medicamentului în decurs de 24 de ore de la începerea tratamentului. Asta va reduce semnificativ timpul și costul monitorizării tratamentului pentru cancer”, a spus Shao Huilin, biofizician la Universitatea Națională din Singapore (NUS).

Veziculele extracelulare sunt de cel puțin o sută de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman. Acestea nu pot fi văzute cu microscoape standard, însă folosirea unui sistem special de senzori, cercetătorii au reușit să amplifice semnalele medicamentului care erau emise de VE.

Prin intermediul unei analize sofisticate de semnale luminoase emise de mostrele de sânge colectate, sistemul ExoSCOPE poate indica dacă medicamentul a ajuns la ținta propriu-zisă din corp, scrie Science Alert.

„Tehnica este mai puțin invazivă, însă mult mai informativă”

Mai mult, noul test este capabil să monitorizeze dinamica medicamentului în timp, verificând modul în care tratamentele funcționează sau dacă boala rezistă în fața acestora. ExoSCOPE oferă medicilor o imagine extrem de detaliată într-un timp foarte scurt.

„Această metodă necesită doar o cantitate mică de sânge pentru analiză și fiecare test durează mai puțin de o oră. Așadar, tehnica este mai puțin invazivă, însă mult mai informativă”, a adăugat Huilin.

În cadrul unui studiu clinic care a implicat 106 pacienți care sufereau de cancer pulmonar, ExoSCOPE a înregistrat o acuratețe de 95% atunci când a determinat eficiența tratamentului, în comparație cu tehnicile actuale pentru măsurarea tumorilor, și a făcut asta într-un timp mult mai scurt.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Niveluri ridicate de benzen, un cancerigen cunoscut, descoperite în 78 de produse pentru protecție solară

Cum protejează radicalii de oxigen împotriva cancerului

Un vaccin împotriva cancerului, pe bază de ARN mesager, este în curs de dezvoltare

Un vaccin personalizat împotriva cancerului s-a dovedit a fi sigur și promițător