Home » Știință » EMA avertizează: Sindromul Guillain-Barré a fost menționat ca efect al vaccinului anti-Covid AstraZeneca

EMA avertizează: Sindromul Guillain-Barré a fost menționat ca efect al vaccinului anti-Covid AstraZeneca

Publicat: 09.09.2021
EMA avertizează: Sindromul Guillain-Barré a fost menționat ca efect al vaccinului anti-Covid AstraZeneca
Credit foto: Shutterstock

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a menționat sindromul Guillain-Barré, o afecțiune neurologică rară, ca efect secundar „foarte rar” al vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19. 

Potrivit EMA, 833 de cazuri de sindrom neurologic au fost raportate la nivel mondial la 31 iulie, în timp ce peste 592 de milioane de doze de ser Vaxzevria, provenite din laboratorul AstraZeneca, au fost administrate în întreaga lume începând cu 25 iulie.

„Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a concluzionat că este posibilă o relație de cauzalitate între Vaxzevria și Guillain-Barré. Sindromul Guillain-Barré ar trebui, prin urmare, adăugat la informațiile despre produs ca efect secundar al Vaxzevria”, a declarat autoritatea de reglementare europeană într-un comunicat de presă, preluat de Le Figaro.

Sindromul Guillain-Barré apare „foarte rar”, adică la mai puțin de 1 din 10.000 de persoane.

Simptomele sindromului Guillain-Barré

Sindromul Guillain-Barré atacă nervii periferici și este caracterizat prin slăbiciune musculară sau chiar paralizie progresivă, de cele mai multe ori începând de la picioare și, uneori, ajungând până la mușchii respirației, apoi la nervii capului și gâtului.

În acest context, EMA a recomandat o actualizare a avertismentului inclus începând din iulie în prospectul produsului pentru a-i atenționa pe lucrătorii din domeniul sănătății și pe cei care primesc vaccinul cu privire la riscuri. Avertismentul le amintește, de asemenea, pacienților să solicite imediat asistență medicală dacă dezvoltă slăbiciune și paralizie a extremităților care pot afecta pieptul și față.

Autoritatea de reglementare europeană a enumerat, în iulie, sindromul Guillain-Barré ca efect secundar „foarte rar” și al vaccinului Johnson & Johnson anti-COVID-19, utilizând aceeași tehnologie de adenovirus ca serul Vaxzevria.

Tot în iulie, Agenția americană pentru medicamente (FDA) a transmis un avertisment cu privire la „riscul crescut” de a dezvolta sindrom neurologic după injectarea serului Johnson & Johnson.

Citește și:

Populația din Israel se pregătește pentru a patra doză de vaccin împotriva COVID-19

O prezentatoare BBC a murit după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca – medic legist

Sindromul de tromboză, extrem de rar după a doua doză de vaccin AstraZeneca – studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase