Home » Știință » Combinarea vaccinului Astrazeneca cu Pfizer sau Moderna oferă „o protecţie bună”

Combinarea vaccinului Astrazeneca cu Pfizer sau Moderna oferă „o protecţie bună”

Combinarea vaccinului Astrazeneca cu Pfizer sau Moderna oferă „o protecţie bună”
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 04.08.2021

O schemă de vaccinare combinată, cu administrarea primei doze din vaccinul AstraZeneca, iar la rapel o doză de vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna), oferă „o protecţie bună” împotriva infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Anunțul a fost făcut de Institutul de Stat al Serurilor (SSI) din Danemarca.

Din ce în ce mai multe țări analizează posibilitatea de a folosi un vaccin împotriva COVID-19 diferit în momentul administrării celei de-a doua doze.

Măsura este deosebit de necesară în Danemarca după ce autorităţile sanitare din această ţară au oprit injectările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie pe fondul îngrijorărilor privind riscul de apariţie a unor efecte secundare rare, dar grave.

Mai mult de 144.000 de danezi, majoritatea angajaţi din domeniul medical şi vârstnici, au fost vaccinați cu prima doză de la AstraZeneca, iar la rapel au primit fie Pfizer-BioNTech, fie Moderna.

„Studiul arată că, la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare combinate, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% comparativ cu persoanele nevaccinate”, au transmis reprezentanţii SSI, citați de Reuters.

Schema de vaccinare combinată are o eficacitate ridicată

Acest procent înseamnă „o eficacitate ridicată”, au adăugat ei, comparabilă cu rata de eficacitate de 90% furnizată de schema de vaccinare completă (în două doze) a vaccinului Pfizer-BioNTech, confirmată într-un alt studiu realizat în Danemarca.

Publicat recent, studiul a acoperit un interval de peste cinci luni, între februarie 2021 şi iunie 2021, o perioadă în care varianta Alfa a noului coronavirus era predominantă în această țară.

Cercetarea nu a putut stabili, însă, dacă schema de vaccinare combinată oferă protecție și în cazul variantei Delta, care în prezent este predominantă în Danemarca.

Totodată, studiul nu a furnizat date de eficacitate în privinţa numărului de decese sau de spitalizări asociate COVID-19, deoarce nu a fost înregistrat niciun astfel de caz după finalizarea schemei de vaccinare bazată pe combinarea serului Astrazeneca (ca primă doză) cu cel Pfizer sau Moderna (la rapel).

Vă recomandăm să citiți și:

Acestea sunt cele mai frecvente simptome de COVID-19 dacă ești vaccinat

Serviciile secrete ale SUA: Cercetători din Wuhan au avut simptome de COVID-19 în noiembrie 2019

Ministerul Sănătății din Israel: Vaccinul Pfizer, eficient doar 39% pentru varianta Delta

Rusia a refuzat să aprobe studiile care combină vaccinurile AstraZeneca şi Sputnik V

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase